Για την καλή λειτουργία και απόδοσή του

Ο χειμώνας έκανε δυναμικά την εμφάνισή του και το κρύο είναι τσουχτερό.

Για να αντιμετωπίσουμε τις πολικές μέρες του χειμώνα θα πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι μας.

Το θέμα είνα να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, καθώς δεν αποτελούν όλα  τα είδη καύσιμη ύλη.

 

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε πριν τα αγοράσετε είναι το γεγονός πως τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά τουλάχιστον 4 με 6 μήνες πριν χρησιμοποιηθούν.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για προσάναμα είναι τα λεγόμενα «μαλακής ξυλείας» (πεύκο, έλατο κλπ) ενώ τα «σκληρά» ξύλα για τζάκι (δρυς κλπ) είναι αυτά που διατηρούν τη φωτιά.

Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου;

 

ΠΕΥΚΟ
Ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι, αλλά καίγεται γρήγορα. Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΟΞΙΑ
Σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα για το οποίο θεωρείται ιδανικό το πεύκο. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.

ΔΡΥΣ
Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. 

ΕΛΙΑ

Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Θεωρείται το καλύτερο ξύλο , καθώς καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. 

 

 

Όσο για την αποθήκευσή τους, τα καυσόξυλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 15%.