Οι γυναίκες που τρώνε αυγά είναι πιο αδύνατες
Για ποιο λόγο συμβαίνει;

Από τη διαλειμματική νηστεία μέχρι τα προγράμματα διατροφής με σέικ πρωτεΐνης, καθημερινά βλέπουμε να εμφανίζεται μια καινούρια μέθοδος αδυνατίσματος.

Νέα μελέτη ωστόσο, αποκάλυψε ότι μια κοινή τροφή που μπορείτε να τρώτε καθημερινά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ακόμη και στο πλαίσιο μια διατροφής με περισσότερες θερμίδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ και χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Τα λιπίδια είναι μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα και συνδέονται με την υψηλή χοληστερίνη.

Οι λιποπρωτεΐνες είναι χημικές ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος, που αποτελούνται από απλές πρωτεΐνες προσδεμένες σε λίπος. Η χοληστερόλη, τα φωσφολιπίδια και τα τριγλυκερίδια αποτελούν όλα λιπώδη συστατικά των λιποπρωτεϊνών.

Η ανάλυση των συγκεντρώσεων και των αναλογιών των λιποπρωτεϊνών στο αίμα, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχει ο ασθενής για αθηροσκλήρωση, στεφανιαία αρτηριακή νόσο και θάνατο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αυγά, είχαν συνολικά καλύτερο προφίλ λιπιδίων, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο από ένα αυγό κάθε εβδομάδα.

Είχαν επίσης κατά μέσο όρο χαμηλότερο σωματικό βάρος, ακόμη και αν ακολουθούσαν δίαιτα με περισσότερες θερμίδες.

Η Δρ. Rona Antoni, ερευνήτρια στον τομέα του Διατροφικού Μεταβολισμού, δήλωσε: «Πρόκειται για μια θετική μελέτη που δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν συσχετίζεται με επιδείνωση της υγείας των γυναικών και ότι όσες καταναλώνουν πολλά αυγά έχουν λιγότερες συννοσηρότητες. Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική πρόσληψη ενέργειας ήταν η μεγαλύτερη στο υψηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης αυγών, αλλά το σωματικό βάρος σε αυτό το τεταρτημόριο ήταν το χαμηλότερο. Αυτό υποδηλώνει ότι όσες κατανάλωναν πολλά αυγά μπορεί να ήταν πιο δραστήριες σωματικά ή/και να ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτής της μελέτης και των αμερικανικών μελετών, στις οποίες η μεγαλύτερη κατανάλωση αυγών έχει συνδεθεί με ανθυγιεινό τρόπο ζωής».

Η μελέτη διεξήχθη στην Ισπανία, όπου οι γυναίκες ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς.

Η μεσογειακή διατροφή προβλέπει την κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων, μη επεξεργασμένων δημητριακών, ελαιόλαδου και ψαριών. Έχει συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της στη μείωση της παχυσαρκίας, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με το NHS «η μεσογειακή διατροφή ποικίλλει ανά χώρα και περιοχή, σε γενικές γραμμές όμως είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά, δημητριακά, ψάρια και ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο. Προβλέπει επίσης την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών».

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που τρώνε τακτικά αυγά ακολουθούν καλύτερης ποιότητας δίαιτες και είναι γενικά πιο αδύνατες από εκείνες που δεν τρώνε αυγά, ισχυρίζεται ο Δρ. Antoni.