alkool-egkefalos
Ακόμα και οι μέτριες ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο μείωσης νοητικών ικανοτήτων, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα.

Έχοντας στοιχεία για 550  άτομα με μέση ηλικία τα 45 χρόνια,  ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη λέκτορα ψυχιατρικής Άνια Τοπιγουάλα, έκαναν αναλύσεις και κατέληξαν το παρακάτω συμπέρασμα.

Η ομάδα διαπίστωσε πως ο κίνδυνος ατροφίας του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, εκείνης της περιοχής που παίζει ζωτικό ρόλο για τη μνήμη, τον προσανατολισμό στον χώρο κ.ά, αυξανόταν ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ.Το ποσοστό ατροφίας ήταν σχεδόν διπλάσιο (65%) για όσους έπιναν 14 έως 21 μερίδες αλκοόλ και ακόμη μεγαλύτερο (77%) για όσους έπιναν πάνω από 30 μερίδες. Δηλαδή, όσοι πίνουν πάνω από 30 ποτά την εβδομάδα ανήκουν στην ομάδα με την υψηλότερο κίνδυνο.

Ακόμη όμως και εκείνοι με τη μέτρια κατανάλωση (14 έως 21 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα), έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ατροφία στη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή, συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.  

Άρα αν και ένα ποτηράκι μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, στην περίπτωση του εγκεφάλου η μικρή κατανάλωσή δεν φέρνει τίποτα καλό.

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί επίσης μειωμένη ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου (η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη νόηση), καθώς οδηγεί και σε μειωμένες  γλωσσικές ικανότητες, όπως έδειξαν σχετικά τεστ. 

Κάποιοι επιστήμονες πάντως εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας πως, αν και η νέα έρευνα είναι αξιόπιστη στη μεθοδολογία της, δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της επιδείνωσης της υγείας του εγκεφάλου, αλλά απλώς μια συσχέτιση μεταξύ τους.