Ιδού η απορία!

Είστε και εσείς ένας από τους πολλούς που επιλέγουν γενικά τα άπαχα γαλακτομικά προϊόντα σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή τους;

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation βάζει στο μικροσκόπιο τα γαλακτοκομικά, εξετάζοντας κατά πόσο η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της μεταβολικής νόσου του διαβήτη.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένη προστασία από το διαβήτη σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

 

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα από 3.333 ενήλικες σε διάστημα 15 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν στο αίμα τους τρία υποπροϊόντα των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 46% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.Με δεδομένο ότι το βάρος αποτελεί βασικό παράγοντα η συσχέτιση ανάμεσα στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και το διαβήτη παρέμεινε σταθερή.

«Δεν υπάρχουν διαχρονικά τεκμήρια ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά παρουσιάζουν καλύτερη έκβαση στην υγεία τους από αυτούς που καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Dariush Mozaffarian.

Εκτιμάται ότι τα υποπροϊόντα  των γαλακτοκομικών συμβάλλουν πιθανώς στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό.

Υπάρχει πάντως και η θεωρία είναι ότι όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα με αρκετή ποσότητα λιπαρών καταναλώνουν γενικώς λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, αφού τα λιπαρά προωθούν το αίσθημα του κορεσμού σε μεγαλύτερο βαθμό από προϊόντα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες.