Για να μην πάει τίποτα χαμένο

Όσο φαγητό και να φάμε, όσα γλυκά κι αν φτιάξουμε όλο και κάποια ποσότητα θα περισσέψει.

Το τσουρέκι που είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα με τα κουλουράκια πάντα περισσεύει όσο πεντανόστιμο κι αν είναι. Για να μην το πετάξουμε, και να μην το αφήσουμε να ξεραθεί μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σωστά.

 

 

Πώς το διατηρούμε φρέσκο

Πριν προλάβει να ξεραθεί το τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και εξωτερικά αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το ξεπαγώνουμε μέσα στην μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου.

Κάνουμε φρυγανιές

Φτιάχνουμε φρυγανιές αφού το κόψουμε σε φέτες και αφαιρέσουμε την κόρα. Τις ψήνουμε στους 150° στον αέρα, γυρνόντας τις στα 5-6 λεπτά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ξεραθούν εντελώς, αλλά να μην τις κάψουμε πολύ και πικρίσουν.

Φτιάχνουμε αυγόφετες

Όσο για γλυκιά λιχουδιά, τι πιο απλό από τις μαμαδίστικες αυγόφετες με τσουρέκι! Στο εξωτερικό τις ονομάζουν γαλλικό τοστ γιατί όπως λέγεται προέρχεται από την Γαλλία. Ο Απίκιος το αναφέρει με γάλα χωρίς αυγό. Εγώ πιστεύω πως σε όλον τον κόσμο ήταν μια επινόηση για να μην πεταχτεί το μπαγιάτικο ψωμί, κάθε είδους, γι αυτό και στην Γαλλία το λένε pain perdu (χαμένο ψωμί) Στην Ισπανία το λένε torrijas και είναι το γλυκό της Μεγάλης Εβδομάδας. Το φτιάχνουν ως εξής: Πρώτα το μουσκεύουν σε αρωματισμένο γάλα, σπάνια σε κρασί, κατόπιν σε χτυπημένο αυγό και αμέσως στο τηγάνι. Στην Πορτογαλία το φτιάχνουν τα Χριστούγεννα.

Φτιάχνουμε πουτίγκα

Ακόμα κι αν το τσουρέκι είναι 4-5 ημερών, καλό είναι να το απλώσουμε σε πετσέτα ξεσκέπαστο, κομμένο σε μπουκιές αρκετές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ή να το στεγνώσουμε ελαφρά στον φούρνο τόσο όσο να στεγνώσει αλλά να μην γίνει φρυγανιά.
Είναι πολύ νόστιμο για πρωινό και η γεύση του θυμίζει μπουγάτσα.