Γνωστό και ως τυρί των σκουλικιών

Ο λόγος για το Casu Marzu που ξεκινάει ως τυρί πεκορίνο, αλλά στη συνέχεια παίρνει μια δική του ζωή – κυριολεκτικά – όταν κοπεί και μείνει εκτεθειμένο καθώς αφήνεται να μολυνθεί από προνύμφες.
Ας δούμε όμως κάποια ενδιαφέρονται στοιχεία για το αηδιαστικό αυτό τυρί:
1. Είναι γνωστό επίσης ως Maggot Cheese (τυρί των σκουληκιών) ή σάπιο τυρί. Το Casu Marzu παρασκευάζεται από το πεκορίνο.
2. Το συγκεκριμένο τυρί δεν είναι αποτέλεσμα απλής ζύμωσης. Είναι ένα βήμα πιο πέρα από αυτό. Ονομάζεται αποσύνθεση.
3. Πρώτα παίρνουμε το τυρί πεκορίνο και κόβουμε ένα κομμάτι του και το αφήνουμε έτσι σκόπιμα ώστε η «μύγα του τυριού» να βάλει τα αυγά της σε αυτό.
4. Τα αυγά αναπτύσσονται σε προνύμφες που στη συνέχεια τρέφονται με το τυρί και κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους, η πεπτική τους δράση αρχίζει να αποσυνθέτι το λίπος που υπάρχει στο τυρί.
5. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το τυρί να αναπτύσσει μια πολύ απαλή υφή. Και δεν είναι μόνο αυτό.
6. Σε αυτό το στάδιο, η προετοιμασία του Casu Marzu είναι πλήρης και είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Αλλά περιμένετε... Τι γίνεται με τις προνύμφες που ευδοκιμούσαν μέσα στο τυρί;
7. Οι προνύμφες μοιάζουν με διαφανή λευκά σκουλήκια και τρώγονται μαζί με το τυρί!
8. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας κάνει να αρρωστήσετε, υπάρχει ακόμη ένα πιο ενδιαφέρον γεγονός για το συγκεκριμένο τυρί – μόλις αρχίσετε να το τρώτε, οι προνύμφες μέσα του αρχίζουν να νιώθουν πως διαταράσσονται και ξεκινούν να πηδούν προς τα έξω.
9. Οι προνύμφες αυτές έχουν την εκπληκτική ικανότητα να πηδούν μέχρι και τα 15 εκατοστά και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλήξουν ακόμη και στα μάτια σας.
10. Ως προληπτικό μέτρο, είναι πάντα καλύτερο να καλύπτετε το πάνω μέρος του ψωμιού που απλώνετε το Casu Marzu με το χέρι σας για να αποφύγετε τις εκπλήξεις.