Ανοίγετε ένα πακέτο με τσιπς και τρώτε ένα. Μετά από λίγο ένα ακόμη και άλλο ένα και πάει λέγοντας. Γιατί λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα;
Η επιστήμη έδωσε την απάντηση…
Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε μπροστά σας ένα μπολ ή ένα πακέτο με πατατάκια και να μην το αδειάσετε μονομιάς. Και παρόλο που όλο υπόσχεστε στον εαυτό σας, πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά που υποκύπτετε στον λαχταριστό αυτό πειρασμό, φαίνεται πως η κίνηση του χεριού προς το σακουλάκι γίνεται σχεδόν αυθόρμητα…
Γιατί όμως, συμβαίνει αυτό;
Όχι, δεν ευθύνεται η λαιμαργία σας, όπως σωστά μπορεί να υποθέσατε αλλά τα ενδοκανναβινοειδή, κάποιες χημικές ουσίες που «πυροδοτούνται» στον οργανισμό από τις λιπαρές τροφές και κυρίως από τα πατατάκια, που μοιάζουν πολύ με τις ουσίες που εμπεριέχονται στη… μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό!
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science» («PNAS»), « η πρόσληψη λίπους προκαλεί την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών όχι στον εγκέφαλο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο έντερο. Και αυτό ωθεί το άτομο να λαχταρά ένα ακόμη πατατάκι και μετά άλλο ένα, και άλλο ένα»…
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ερβάιν με επικεφαλής τον καθηγητή Φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι, έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στη μελέτη των ενδοκανναβινοειδών που αποκαλούνται και «φυσική μαριχουάνα» του οργανισμού.
Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντικούς να πιουν ένα ρόφημα γάλακτος, ένα ζαχαρούχο διάλυμα, ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα και ένα ρόφημα με βάση το καλαμποκέλαιο. Στη συνέχεια εξέτασαν πώς επηρέασε το καθένα από αυτά την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών στον οργανισμό των πειραματόζωων.
Διαπίστωσαν ότι τα σάκχαρα, το γάλα και οι πρωτεΐνες δεν επηρέασαν το σύστημα παραγωγής της «φυσικής μαριχουάνας» του οργανισμού των ζώων. Το λίπος όμως είχε εμφανή επίδραση και μάλιστα κατά απρόσμενο τρόπο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν το λίπος που περιέχεται στην τροφή έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα μας «πυροδοτεί» ένα σήμα προς τον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του δίνει μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου σήμα στο έντερο. Το σήμα αυτό ενεργοποιεί την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών από το έντερο, κάνοντάς μας να ζητάμε όλο και περισσότερο λιπαρές τροφές.
Την επόμενη φορά επομένως που θα ανοίξετε ένα πακέτο με τσιπς, μην κατηγορήσετε άδικα την λαιμαργία σας καθώς φαίνεται πως ο οργανισμός μας σε συνεργασία με την τεχνολογία τροφίμων και τις βιοχημικές διαδικασίες παίζουν περίεργα παιχνίδια…