Το λένε οι επιστήμονες, όχι εμείς!

«Είμαι μακαρονάς! Τι να κάνουμε;» Η πιο διαχρονική διαφήμιση….

Είστε και εσείς από εκείνους που θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο με ζυμαρικά;

Όποιος και να είναι ο τρόπος που τα μαγειρεύετε και τα απολαμβάνετε, το πάθος σας μόλις δικαιώνεται!

Μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα ζυμαρικά κακώς έχουν βγάλει την κακή φήμη ότι παχαίνουν και άδικα αποφεύγονται όταν κάνουμε δίαιτα.

Οι ερευνητές του ιταλικού ινστιτούτου IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed, με επικεφαλής τον Γιώργο Πούνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nutrition & Diabetes”, μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους και πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μπορεί να βοηθά στο αδυνάτισμα.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης. 

 

«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε ο Πούνης.

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη», τόνισε η ερευνήτρια Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή, μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, επισήμαναν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.

Επίσης, σύμφωνα  και με τις τελευταίες μελέτες, το δημοφιλές αυτό φαγητό μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας με πολλούς και απρόσμενους τρόπους.

• Είναι… αγχολυτικά : Τα μακαρόνια, ως πηγή υδατανθράκων, αυξάνουν  τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μας. Η σεροτονίνη -γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας- είναι η χημική ουσία που μειώνει τα επίπεδα του στρες και μας βοηθάει να χαλαρώνουμε.

• Αποτελούν ασπίδα προστασίας για τα εγκεφαλικά : Οι φυτικές ίνες που περιέχονται κυρίως στα ζυμαρικά ολικής άλεσης προστατεύουν τον οργανισμό από την υψηλή χοληστερίνη, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

• Βοηθούν στη συγκέντρωση : Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως το «καύσιμο του εγκεφάλου» και συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης.

• Αυξάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια : Τα λευκά ζυμαρικά είναι μια σημαντική πηγή φυλλικού οξέος το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων.

• Βελτιώνουν την όραση : Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την όραση.

• Αυξάνουν την οστική πυκνότητα  : Περιέχουν επίσης ασβέστιο το οποίο αυξάνει την οστική πυκνότητα και αποτελεί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης.

• Ρυθμίζουν το σάκχαρο : Τα  μακαρόνια  περιέχουν επίσης μαγγάνιο, το οποίο μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

• Είναι σημαντική πηγή σελήνιου :Τόσο τα λευκά όσο και τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά είναι εξαιρετικές πηγές σεληνίου, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλει στην υγεία των σπερματικών κυττάρων, μειώνει την κόπωση και τις πιθανότητες κατάθλιψης… Ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε προ τριετίας στο Archives of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που για έναν χρόνο ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια σε καθημερινή βάση, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες.