Το φινόκιο ή αλλιώς μαραθόριζα είναι ιδαίτερα γνωστό για τη νόστιμη γεύση του, καθώς παραπέμπει σε ούζο, ένω έχει παράλληλα και θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ιταλών.
Πώς σας ωφελεί:
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά του, η ανηθόλη και η φεγχόνη, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.
Πώς να την καταναλώσετε:
Μπορείτε να προσθέσετε τις τραγανές και αρωματικές λωρίδες σε διάφορες ωμές σαλάτες. Μαγειρεμένη συνδυάζεται ιδανικά με ψάρι και χοιρινό. Ταιριάζει ιδιαίτερα και στο φρικασέ. Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι να το ψήσετε στο γκριλ και να την περιχύσετε με λαδολέμονο. Όταν το προμηθεύεστε, προσέχετε να έχει καθαρό άσπρο χρώμα και πράσινα φυλλαράκια στο πάνω μέρος του, χωρίς κίτρινες άκρες.