Μπορείς να τα αποφύγεις;

Είναι το βασικό πιάτο που δεν λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για να βγει πετυχημένη θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα και να μην κάνουμε τα κλασικά συνηθισμένα λάθη που γίνονται συνήθως! 

 

 

Ποια είναι αυτά;

1. Την αγοράζεις τελευταία στιγμή

Καλό θα ήταν να την αγοράσεις μια - δυο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και να τη β'αλεις στην κατάψυξη.

2. Θες να την αποψύξεις την ίδια μέρα που θα την ψήσεις

Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να αποψύχεται μέσα στο ψυγείο -όπως και όλα τα τρόφιμα δηλαδή- και χρειάζεται τουλάχιστον 10 ώρες για κάθε κιλό! 

3. Δεν αφήνεις τη γαλοπούλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο
Καλό είναι να μη βάλεις τη γαλοπούλα σου απευθείας από το ψυγείο στον φούρνο. Άφησε το πτηνό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για καμιά ωρίτσα πριν το ψήσιμο, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.

4. Δεν την πλένεις – στεγνώνεις καλά
Για να ετοιμάσεις τη γαλοπούλα για ψήσιμο, αφαιρείς πρώτα τα συκωτάκια και τα κρατάς στην άκρη για τη γέμιση και στη συνέχεια την ξεπλένεις καλά με άφθονο νερό μέσα και έξω. Είναι πολύ σημαντικό όμως και να τη στεγνώσεις καλά με χαρτί κουζίνας. Έτσι, η πέτσα θα γλινει τραγαν΄ξ στο ψήσιμο!

5. Ξεχνάς να την καρυκεύσεις εσωτερικά
Για να γίνει γευστική η γαλοπούλα σου  πρέπει να ρίξεις αλάτι και πιπέρι και μέσα στην κοιλιά της.

6. Την παραγεμίζεις
Αν θες να γίνει η γέμιση να ψηθεί σωστά ή να μην γίνει σκληρή σαν πέτρα, καλό είναι να μην βάζεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα στη γαλοπούλα, 1 με 1½ κούπα γέμιση για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι ότι πρέπει! Η γέμιση πρέπει να αφήνει κενό στην κοιλιά της γαλοπούλας γιατί θα φουσκώσει.

 

 

7. Δεν τα πας καλά με τους χρόνους
Να θυμάσαι ότι για να ψήσεις ολόκληρη γαλοπούλα στον φούρνο χρειάζονται 30-40 λεπτά ανά κιλό για τη σκέτη & 45-50 λεπτά ανά κιλό για γαλοπούλα με γέμιση. Όσο για τη θερμοκρασία, την ψήνετε στους 170-180οC και πάντα προθερμαίνετε τον φούρνο.

8. Δεν χρησιμοποιείς θερμόμετρο
Μπορεί να νομίζεις ότι με το μάτι και από το χρώμα της γαλοπούλας θα καταλάβεις πότε έχει ψηθεί, ωστόσο ένα θερμόμετρο κουζίνας είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. 

 

 

9. Δεν αφήνεις τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί πριν την κόψεις
Αφού βγάλεις τη γαλοπούλα από τον φούρνο την αφήνεις για 15-30 λεπτά να ξεκουραστεί πριν αρχίσεις να την κόβεις. Έτσι, οι χυμοί της απλώνονται και μπορείτε να κόψετε το κρέας καλύτερα.

10. Δεν την κόβεις, την καταστρέφεις!
Τη γέμισες, την έψησες τέλεια και βγήκε από το φούρνο ολόκληρη και με υπέροχο χρώμα που εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου. Για να διατηρηθεί αυτή η καλή πρώτη εντύπωση έχει μεγάλη σημασία και πώς θα κόψεις τη γαλοπούλα σε όμορφα κομμάτια.