Δεν είναι όλα όσα υγιεινά όσο μοιάζουν

Όχι, καλά διαβάζετε!

Και όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο υπάρχουν στην κατηγορία των λαχανικών τέσσερα είδη που προσθέτουν βάρος, αντί να βοηθούν στην απώλειά του.

Όσο για το ποια είναι αυτά, σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται για το καλαμπόκι, τα μπιζέλια, τις πατάτες και το λάχανο.

Μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα μας ήρθε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ –η οποία εξετάσθηκε σε 133.000 ανθρώπους – και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine» μας απέδειξε ότι μετά από κάποιο διάστημα, κάποια λαχανικά, κυρίως αμυλούχα, προσθέτουν βάρος. Η έρευνα έλαβε χώρα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στους κατοίκους της, οι οποίοι έχουν κάνει ορισμένες μετατροπές στις διατροφικές  τους συνήθειες σε σχέση με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα τελευταία 24 χρόνια.

Αυτό που ανακάλυψαν, μετά από την απαραίτητη προσαρμογή για τις αλλαγές σε άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η άσκηση, είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και διάφορα είδη λαχανικών χάνουν κατά μέσο όρο 225 γρ. σε διάστημα τεσσάρων ετών για κάθε ημερήσια μερίδα φρούτων και 110 γρ. για κάθε μερίδα λαχανικών.

Αλλά εκείνοι που καταναλώνουν αμυλούχα λαχανικά, όπως ο αρακάς και οι πατάτες, παίρνουν κιλά, αντί να χάνουν. Το καλαμπόκι αποδείχτηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος “ένοχος”. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά καλαμπόκι πήραν κατά μέσο όρο 900 γρ. και πάνω μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Όσο για τα φρούτα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, τα μήλα και τα αχλάδια είχαν τους ισχυρότερους δεσμούς με την απώλεια βάρους…

 

Τα βασικά ευρήματά της έρευνας

 

Λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους:

Καλαμπόκι (925 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)

Μπιζέλια (512 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)

Πατάτες (335 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)

Λάχανο (181γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)

Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους:

Κουνουπίδι (621 γρ. απώλεια βάρους)

Μήλα (562 γρ. απώλεια βάρους)

Αχλάδια (562 γρ. απώλεια βάρους)

Μούρα (499γρ. απώλεια βάρους)

Μαρούλι (235 γρ. απώλεια βάρους)