Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα καρύδας είναι μερικές εναλλακτικές επιλογές για όσυς έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή απλά δεν τους αρέσει η γεύση του αγελαδινού γάλακτος.
Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ του Καναδά έκαναν crash test ανάμεσα στο αγελαδινό γάλα και σε μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη φυτικού γάλακτος, όπως είναι το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού, το γάλα καρύδας και το γάλα αμυγδάλου.
Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, μετά το αγελαδινό γάλα, που είναι με διαφορά το πιο θρεπτικό, η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι το γάλα σόγιας.
Ποια είναι τα οφέλη;
- Καταναλώνεται ευρέως κυρίως χάρη στην αντικαρκινική δράση των φυτικών συστατικών του.
- Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για περισσότερο από 40 χρόνια.
- Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αφού παρέχει 8 γραμμάρια του μακροθρεπτικού συστατικού ανά μερίδα 240 ml (όσο και το αγελαδινό).
- Βασικό του μειονέκτημα θεωρούνται τα «αντιθρεπτικά» συστατικά που περιέχει, δηλαδή ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση χρήσιμων θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό.
- Η σόγια είναι επίσης κοινό αλλεργιογόνο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.