Το ψωμί χωρίς αλεύρι είναι η νέα μόδα στις διατροφικές μας συνήθειες, που δεν παχαίνει ούτε αποτελεί πηγή λίπους. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό μας.
Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στην πανέμορφη Νίκαια της Γαλλίας.
Συνήθως το τρώνε σαν ορεκτικό και το συνοδεύουν με ένα ποτήρι κρασί ροζέ.
Ωστόσο, η συνταγή του είναι τόσο εύκολη που μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι!
Θα χρειαστείτε:
- 1 φλ. αλεύρι από ρεβύθια (απλά χτυπήστε ρεβύθια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι)
- 1 φλ. νερό
- 1μιση κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τηγάνι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε ανακατεύοντας το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι σε ένα μπολ. Αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε τον φούρνο και έπειτα το τηγάνι σας. Πέντε λεπτά πριν περάσει το μισάωρο της ξεκούρασης της ζύμης ζεστάνετε και το τηγάνι στο φούρνο.
Αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο μόλις περάσουν 5 λεπτά και ρίξτε 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Βάλτε τη ζύμη στο τηγάνι και καλύψτε με αυτήν όλη την επιφάνεια.
Ψήστε το socca στο φούρνο για 5-8 λεπτά. Το socca πρέπει να είναι μαλακό εσωτερικά και τραγανό απ’έξω.
Βγάλτε το ψωμί σας από το τηγάνι με μια σπάτουλα και κόψτε το σε τριγωνικά κομμάτια. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι, ρίξτε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρετε. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να το σερβίρετε με λίγο τυρί και ελιές και έτσι έχετε έτοιμο ένα πεντανόστιμο ορεκτικό.
Το socca τρώγεται καλύτερα ζεστό αλλά αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι και για 1 εβδομάδα.