Και μάλιστα υπάρχει λόγος!

Είναι λογικό να έχουμε συνηθίσεινα επλένουμε καλά κάποιες τροφές πριν τις μαγειρέψουμε και πριν τις καταναλώσουμε εντέλλει. Ωστόσο η συνήθεια μπορείνα είναι βλαβερή καμιά φορά!

Υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν πρέπει να τις πλένουμε καιειναι προτμότερο να τις καταναλώνουμε ως έχουν.

Ας τις δούμε ξεχωριστά και ας εξηγήσουμε τους λόγους:

Αυγά

 

 

Για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια χρησιμοποιείται μια ειδική ουσία. Εάν τα ξεπλύνετε, δεν θα υπάρχει καμιά προστασία.

 

Κοτόπουλο

 

 

Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Ένα από τα πιο γνωστά είναι η σαλμονέλα. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν. Είναι προτιμότερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά το βράσιμο του νερού για πρώτη φορά, θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να βράζετε.

 

Κρέας

 

 

Δεν πρέπει να πλένετε το νωπό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), επειδή το πλύσιμο βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στον νεροχύτη της κουζίνας και στα χέρια σας. Αν μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία θα εξαφανίσετε τυχόν βακτήρια. Καλό θα ήταν λίγο πριν το μαγειρέψετε να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε τους χυμούς του κρέατος από την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

 

Ζυμαρικά

 

 

Το μέγιστο λάθος που μπορείτε να κάνετε! Το νερό αφαιρεί το άμυλο που βοηθά στην απορρόφηση της σάλτσας. Ωστόσο, μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα.

 

Μανιτάρια

 

 

Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε πολύ γρήγορα και να τα στεγνώσετε με χαρτοπετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.