Ο λόγος που πρέπει να το πίνεις καθημερινά

Το αριάνι ή και αϊράνι είναι Τουρκικής προέλευσης και πρόκειται για ένα κρύο ρόφημα που παρασκευάζεται από γιαούρτι με προσθήκη κρύου νερού και αλατιού.

Η προσθήκη αλατιού στο γιαούρτι ανάγεται σε μακρινές εποχές και γινόταν με σκοπό τη διατήρησή του για μεγάλο διάστημα.

Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες τις Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στην Νότια Ευρώπη.

Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Στις τουρκικές επαρχίες το αριάνι είναι το κύριο ποτό που προσφέρουν στους επισκέπτες. Σερβίρεται συνήθως πολύ κρύο και συνοδεύει ψητά κρέατα ή πιλάφια. Είναι το ιδανικο ρόφημα σε περιπτώσεις που υπάρχει αίσθηση καψίματος ή κατανάλωση πολύ πικάντικων φαγητών.

Στην Κύπρο λέγεται αϊράνι και περιέχει πάντοτε αλάτι και δυόσμο.

Παρόμοια ροφήματα με το αριάνι είναι το Ινδικό λάσι (περιέχει και ινδικά μπαχαρικά ή και φρούτα ) και το ιρανικό ντουγκ (το οποίο περιέχει και μέντα).

 

 

Σπιτική συνταγή:

  • 2 1/2 φλιτζάνια παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
  • 1 κ. γ. αλάτι

 

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε για 1 λεπτό.

Σερβίρετε με μερικά παγάκια και φύλλα μέντας.