Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόκειται για μία από τις πιο hot τάσεις στα ροφήματα, που όλο και περισσότεροι σπεύδουν να δοκιμάσουν.

Αν και η εμφάνιση της κομπούτσα (kombucha) προκαλεί αποστροφή, φέρεται να είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία, με τους πότες να λένε ότι βοηθάει στην πέψη, τον ύπνο, την απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης προλαμβάνει τον καρκίνο, σταματά την τριχόπτωση και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.

Στην πραγματικότητα είναι ζυμωμένο τσάι γνωστό εδώ και αιώνες από την Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά πρόσφατα έγινε πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ.

Στα καταστήματα με βιολογικά είδη και άλλα συναφή υγιεινής διατροφής τα ροφήματα με κομπούτσα πωλούνται σε αρκετά τσουχτερές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι συμφέρει να φτιάξεις τη δικιά σου.

Η γεύση της δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού έχει και μια μυρωδιά που θυμίζει ξύδι. Για να γίνει το τσάι πιο εύγευστο, συνήθως προστίθεται κάποιος χυμός.

Μια ποσότητα περίπου μισού λίτρου περιέχει λίγο πάνω από 60 θερμίδες, δηλαδή σαφώς λιγότερο από ένα αναψυκτικό.

 

 

Πώς να φτιάξετε τη δική σας κομπούτσα

Για την προετοιμασία χρειάζεστε μία καθαρή κομπούτσα -μύκητα, ένα τηγάνι με νερό, ένα δοχείο από γυαλί, πορσελάνη ή πηλό, περίπου 70 γραμμάρια ζάχαρη και 5 γραμμάρια τσάι ανά λίτρο νερό, μία πετσέτα ή μία κάλτσα, έναν ελαστικό κρίκο, ένα χωνί και ένα κόσκινο. Ζεσταίνετε το νερό στο τηγάνι μέχρι να βράσει, βγάζετε το τηγάνι από το μάτι και βάζετε το τσάι στο νερό.

Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά. Βγάλτε τα φύλλα του τσαγιού από το νερό. Ρίξτε τη ζάχαρη στο τσάι και ανακινήστε το μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το τσάι να κρυώσει (στους 20-25 βαθμούς Κελσίου), σουρώστε καλά και ρίξτε το στο δοχείο. Μη βάλετε την κομπούτσα -μύκητα στο ζεστό νερό.

Ρίξτε περίπου το 10% από το υγρό στο οποίο βρίσκεται ο μύκητας στο δοχείο. Βάλτε τον μύκητα στο δοχείο. Κλείστε το δοχείο με την πετσέτα (ή την κάλτσα) για να το προστατέψετε από σκόνη και έντομα. Αφήστε το για 8-12 μέρες σε ήσυχο και ζεστό μέρος. Δεν χρειάζεται φως. Βγάλτε τον μύκητα με καθαρά χέρια. Το ποτό είναι έτοιμο. Βάλτε το σε μπουκάλια. Ξεπλένετε τον μύκητα προσεκτικά με νερό. Ξεκινήστε από την αρχή.

Η καλύτερη ώρα για να πιείτε το ρόφημα κομπούτσα είναι το πρωί.