Ποιος να το φανταζόταν ότι κάθε φορά που σβήνεις το κεράκι στην τούρτα μεταφέρεις ταυτόχρονα και αρκετά βακτήρια...και μάλιστα χωρίς να το θέλεις;
Άθελά σου το γλυκό γίνεται εστία μικροβίων και όχι μόνο για σένα, αλλά για όλη την παρέα σου!
Σε αυτό το συμπερασμα τουλάχιστον κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κλέμσον στη Νότια Καρολίνα.
Κάθε φορά που φυσάμε τα κεράκια η παρουσία μικροβίων επάνω στην τούρτα αυξάνεται κατά 1.400%!
«Λόγω της μεταφοράς βακτηρίων από το στόμα αυτού που φυσά τα κεράκια επάνω στην τούρτα είναι πιθανή η μετάδοσή τους, όπως και άλλων μικροοργανισμών, στο γλυκό που θα καταναλώσουν οι παρευρισκόμενοι» γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Βέβαια υπάρχει και η εξαίρεση και δε μεταφέρονται πάντα βακτήρια στην τούρτα όταν κάποιος φυσά τα κεράκια.
Όπως αναφέρει ο Πολ Ντόσον, καθηγητής ασφάλειας των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον, «κάποιοι φυσούν τα κεράκια στην τούρτα και δεν μεταφέρουν καθόλου βακτήρια, ενώ μερικοί –για άγνωστους λόγους– μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια».
Ο ίδιος τονίζει βέβαια ότι τα μικρόβια που μεταφέρει ο εορτάζων στην τούρτα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καλεσμένων του, εκτός φυσικά κι αν είναι άρρωστος.