Θα γίνει η νέα σου εμμονή!

Αν σας αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα, τότε αυτό θα το λατρέψετε!

Πρόκειται για τα τζίτζιφα, τα οποία εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούν οι Κινέζοι και οι Κορεάτες για τα προβλήματα της σπλήνας και του στομάχου.

Στην Κινέζικη ιατρική παράδοση θεωρούν πως τα τζίτζιφα τονώνουν το Τσι (την ενέργεια), δυναμώνουν το σώμα, προάγουν την απόκτηση βάρους, βελτιώνουν την αντοχή, και τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν το άγχος, τη νευρικότητα και τις αϋπνίες. 

Μπορεί να το έχετε ακούσει με την ονομασία "κινέζικος χουρμάς".

 

Η γέυση του είναι κάτι ανάμεσα σε μήλο και χουρμά και το βρίσκεται σε κατασ΄τηματα με βιολογικά είδη και μαγαζιά που πουλάνε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

 

τζιτζιφα

 

Συνήθως τρώγεται ως σνακ και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για μαρμελάδες, γλυκά, μέχρι και καραμέλες για το βήχα.Γίνεται σιρόπι, ξύδι, κρασί, και τουρσί. Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερκόπωσης, την απώλεια της όρεξης, στον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την αναιμία, και τη διάρροια. 
Ο φλοιός του δέντρου (μετά από επεξεργασία) είναι τονωτικός και βοηθά στη θεραπεία των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την αϋπνία και την αποτοξίνωση.
Το αφέψημα της ρίζας είναι αντιπυρετικό, και εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλύσεις ακόμη και των ματιών, σε φλεγμονές, και σε εγκαύματα. Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.