Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τη διετή έκθεση από την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση των ΗΠΑ το 90% περισσότερων από 290 τοποθεσιών δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν την καλλιέργεια του κακάο μέχρι το 2050.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η σοκολάτα και κάθε γλύκισμα που αποτελείται από κακάο.

 

Ωστόσο, γεννιούνται απορίες για το εάν θα μπορούσε να διασωθεί μέσω της γενετικής μηχανικής.

Η αλλαγή του κλίματος συρρικνώνει τις περιοχές όπου τα αγαπημένα μας τρόφιμα μπορούν να παραχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα καταστήσουν ορισμένα τρόφιμα απρόσιτα, όχι επειδή θα εξαφανιστούν αμέσως, αλλά επειδή είναι πιθανό να γίνουν πολύ ακριβά.

 

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για άλλα προϊόντα που παράγονται σε αυτές τις περιοχές.

"Δυστυχώς, τα κακαόδεντρα δεν ευδοκιμούν στο εύκρατο κλίμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Η σοκολάτα αναπτύσσεται καλύτερα στις περιοχές που είναι πιο εύθραυστες. Τις επόμενες δεκαετίες, αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι πιο ζεστές, ξηρότερες και λιγότερο κατάλληλες για καλλιέργεια κακάου" αναφέρει η έκθεση.

«Αντίθετα με άλλες καλλιέργειες δέντρων που έχουν ευεργετηθεί από την ανάπτυξη σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνικών διαχείρισης των σοδειών, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας σοδειάς κακάο παράγεται από μικροκαλλιεργητές σε μικρές φάρμες με παραδοσιακά μέσα φύτευσης. Όλοι οι δείκτες υποδεικνύουν πως θα έχουμε έλλειμμα σοκολάτας της τάξης των 100.000 τόνων τον χρόνο στα επόμενα λίγα χρόνια» δήλωσε ο Doug Hawkins από την αγροτική ερευνητική φίρμα Hardman Agribusiness στην DailyMail.

Δείτε το βίντεο: