Ποιο από τα δύο φρούτα βοηθάει περισσότερο στην διατροφή μας

Τα έχουμε συνδυάσει με την πιο δροσερή πλευρά του καλοκαιριού μας. Το καρπούζι και το πεπόνι, οι στρογγυλοί, φρουτένιοι πρωταγωνιστές των διακοπών μας, το πιο υγιεινό επιδόρπιο μετά το γεύμα μπαίνουν συχνά στην πιατέλα παρέα, αλλά συχνά πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα δύο. Ποιο είναι το πιο υγιεινό;

Αρχικά αυτό που ισχύει και για τα δύο αγαπημένα φρούτα είναι πως δεν μπορούμε να τα τρώμε με το κιλό, αν στόχος είναι να προσέχουμε τη σιλουέτα μας. Το ότι είναι φρούτα δεν σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες και πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο καθημερινά. Ναι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι διουρητικά, αλλά διαθέτουν αρκετά σάκχαρα. Εμ, τόση γλύκα από που προκύπτει νομίζεις;

 

1 φέτα καρπούζι, περίπου 200 γραμμάρια, περιέχει 60 θερμίδες. Μία φέτα πεπόνι ισοδυναμεί με 50 θερμίδες, πάνω- κάτω τα ίδια δηλαδή. Από πλευρά βιταμινών, το καρπούζι είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Διαθέτει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση χάρη στο λυκοπένιο, ενώ η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη και την βρίσκεις επίσης στο καρπούζι, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Στο αντίποδα το πεπονάκι, εξίσου πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C και το β-καροτένιο, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την προστασία του από καρδιοαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Παράλληλα η αντιπηκτική ουσία αδενοσίνη δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος το πεπόνι διαθέτει γενναιόδωρη ποσότητα βιταμίνης B6, η οποία ρυθμίζει το νευρικό σύστημα.

Όποιο από τα δύο κι αν είναι το αγαπημένο σου φρούτο λοιπόν, έχεις να ωφεληθείς.