Ο πραγματικός λόγος που τα ξαναβρίσκουν τα ζευγάρια

Ένας χωρισμός ποτέ δεν είναι εύκολος και θέλοντας κι μη το δάκρυ σου θα το ρίξεις τρόπον τινά.

Δεν είναι απλό να βάζεις τελεία και να κλείνεις πίσω σου την πόρτα που μέχρι πρότινος ήταν ορθάνοιχτη. Και φτου κι από την αρχή!

Τα ζευγάρια περνούν φάσεις και για αυτό ο χωρισμός και η επανασύνδεση είναι έννοιες σχετικές και αντικειμενικοί ορισμοί δεν ευσταθούν. Κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά και βιώνει τη σχέση του με τους δικούς του όρους. 

Τι είναι αυτό όμως που κάνει πολλά από τα ζευγάρια να δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία;

Τα συμπεράσματα των ερευνών συμπίπτουν στις εξής τρεις λέξεις: ελπίδα, οικειότητα, αμφιβολία.

Ελπίδα

Το πανεπιστήμιο του Kansas μελέτησε χωρισμένα ζευγάρια που επανασυνδέθηκαν και βρήκαν ότι σχεδόν τα μισά ζευγάρια ήλπιζαν ότι ο σύντροφός τους είχε αλλάξει προς το καλύτερο και επομένως θα μπορούσαν να κάνουν μία νέα αρχή σε πιο στέρεες βάσεις.

Οικειότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι, το 66% των συμμετεχόντων, δήλωσαν ότι ήθελαν να τα ξαναβρούν λόγω της οικειότητας και της εξάρτησης που είχαν αναπτύξει με τον σύντροφό τους με την πάροδο του χρόνου. Η συναισθηματική επένδυση ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους. Το να ξεκινήσουν μία νέα σχέση από την αρχή με κάποιον άγνωστο απαιτούσε κόπο, χρόνο και αφοσίωση, παράγοντες που στις μεγαλύτερες ηλικίες ήταν αρκετά αποτρεπτικοί.

Αμφιβολία

Η ύψιστη δυσκολία του χωρισμού έγκειται στην αμφιβολία που ενέχει η απόφαση. Η πλειοψηφία των ζευγαριών οδηγήθηκαν στην επανασύνδεση επειδή αμφέβαλλαν για την απόφασή τους. Κι αν είχαν κάνει λάθος; Η δεύτερη ευκαιρία που έδωσαν στη σχέση τους ξεδιάλυνε το τοπίο.