Τι έδειξαν οι έρευνες;

Τις ρομαντικές σχέσεις, μέσω διαδικτύου, από το να κάνουν σεξ προτιμούν πλέον οι έφηβοι. 

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε σε δείγμα χιλίων εφήβων, ηλικίας 16 έως 18 ετών, για λογαριασμό της βρετανικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Εγκυμοσύνης (ΒPAS).

Η έκθεση BPAS αναφέρει ότι, η νέα γενιά των εφήβων φαίνεται να είναι πιο λογική, πιο επικεντρωμένη στην εκπαίδευσή της και το επαγγελματικό μέλλον αποφεύγοντας ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η απόλυτη προτεραιότητά τους είναι να αποδώσουν καλά στις σχολικές εξετάσεις. Για το 68%, μία από τις σημαντικές προτεραιότητες είναι να περνούν χρόνο με τους φίλους τους.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο των εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα, σε καθημερινή βάση περνούν σχεδόν πέντε ώρες στο διαδίκτυο και μάλιστα όχι για μελέτη ή εργασίες. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων προτιμά να μιλά με τους φίλους τους τετ α τετ, ενώ το 70% μαθαίνει τα νέα τους μέσω του Διαδικτύου επικοινωνώντας μαζί τους τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο. Για τους ερευνητές, οι νέοι που έχουν διαπροσωπικές σχέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη τη Βρετανία μετά την υιοθέτηση μιας κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι περισσότεροι έφηβοι δήλωσαν επίσης ότι πάντα ή συνήθως χρησιμοποιούν αντισύλληψη όταν κάνουν σεξ. Το 14% υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούν «σπάνια» ή «ποτέ».

Η επικεφαλής της έρευνας πολιτικής της Βρετανικής Συμβουλευτικές Υπηρεσίας Εγκυμοσύνης, Κάθριν Ο’ Μπράιναν υποστηρίζει: «Πιστεύουμε ότι πλέον οι νέοι κάνουν διαφορετικές επιλογές σχετικά με τον τρόπο που ζουν τη ζωή τους».