Ήρθε η ώρα να "ακούσουμε" τι έχει να μας πει

«Δεν λέω, καλό το σεξ. Κάνεις και γνωριμίες», λέει μια γνωστή και χιουμοριστική φράση. Αλλά... τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν...; 

Η ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας, Dr. Sari Cooper από τη Νέα Υόρκη διατείνεται: «Το σεξ αποτελεί καλή άσκηση γιατί ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, με αποτέλεσμα να καίμε και θερμίδες. Το σεξ επίσης κατεβάζει την πίεση, καταπολεμά τους πονοκεφάλους και βοηθά να κατανικήσουμε την κατάθλιψη». 

Οι συχνές ερωτικές επαφές οξυγονώνουν το αίμα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος, η καρδιά αλλά και τα νεφρά, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

 

 

Τι συμβαίνει μέσα μας, όμως, όταν το σεξ δεν υπάρχει στη ζωή μας;

  1. Όταν δεν έχουν κάνει σεξ για πολύ καιρό, πολλοί άνθρωποι, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που προκαλούνται από άγχος, αρκετοί υποφέρουν από πονοκεφάλους, ενώ είναι και λιγότερο παραγωγικοί, αφού παρατηρείται μείωση  στην συγκέντρωση και στην λειτουργικότητά τους.
  2. Όσοι δεν κάνουν σεξ, δεν εκτονώνονται, αισθάνονται λιγότερο νέοι και δυνατοί, ενώ και ψυχικά παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και λιγότερης ζωντάνιας , καμιά φορά διάθεση για ζωή.
  3. Επιπλέον, μεγάλα διαστήματα αποχής από το σεξ, μειώνουν τη λίμπιντο και την επιθυμία ή την ανάγκη που νιώθουν οι άνθρωποι για ερωτική επαφή, η οποία όμως αποτελεί ζωτικής σημασίας ανθρώπινη λειτουργία.
  4. Μία σχεδόν ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή μπορεί να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις οι αντιδράσεις μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά σοβαρές: φαγούρα στο δέρμα, εκνευρισμός, θυμός κ.ά.
  5. Μπορεί ακόμα να πληγώσεις τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σου, συναισθηματικά ή ακόμα και σωματικά, ηθελημένα ή και αθέλητα .

Φυσικά, αυτές οι φάσεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται από ορισμένους παράγοντες όπως, η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, η φυσική κατάσταση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση κ.ά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να βρεις το χρόνο για να «ψάξεις» τον εαυτό σου, το σώμα σου, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και μετά αποφασίσεις αν αντέχεις κι εσύ κι εκείνος να το στερείστε!