6 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού - Φιληθείτε ελεύθερα!
Γιορτάστε τη, όπως της αξίζει!

Υπάρχουν Παγκόσμιες Ημέρες για όλα! Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού! Αυτό, όμως, που πολλοί αγνοούσαν είναι πότε γιορτάζεται!

Κι όμως, μια από τις πλέον όμορφες και γλυκές επετείους στη γη γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου.

Ο καθένας μας ξοδεύει 14 ημέρες από τη ζωή του… φιλώντας! 

Πρόκειται για την ημέρα που μας θυμίζει τη σημασία του φιλιού, ακόμα και αν δεν πρόκειται για ερωτική σχέση. Οι Βρετανοί έκαναν την αρχή με τον εορτασμό της από το 1990, στη χώρα μας ωστόσο άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια. 

Λένε πως καθιερώθηκε διότι πρέπει που και που να θυμόμαστε να φιλάμε, όχι από υποχρέωση, αλλά απλώς για αυτή τη χαρά και το χαμόγελο που συνοδεύει κάθε φιλί!

Ένας μέσος άνθρωπος στη ζωή του δέχεται 25.000 φιλιά!.

Γιατί ένα φιλί σημαίνει πολλά. Δείχνει πολλά. Φιλία, έρωτα, οικογενειακή αγάπη, σεβασμό, χαιρετισμό, ευχή  για καλοτυχία, πάθος… ακόμα και προδοσία! Μία λέξη, άπειρα συναισθήματα. Με μία σου μόνο κίνηση, μπορείς να εκφράσεις συναισθήματα που τα λόγια δεν μπορούν. Από το γαλλικό φιλί, που αντιπροσωπεύει τον έρωτα, το πάθος και την αγάπη, μέχρι και ένα χειροφίλημα, που αποτελεί ένδειξη ευγένειας και σεβασμού, το φιλί είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας και ένα από τα καλύτερα «οχήματα» όσων νιώθουμε.

Οι περισσότεροι, μάλιστα, λένε ότι θυμούνται το πρώτο τους φιλί πιο έντονα από την πρώτη φορά που έκαναν σεξ!

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα μας την πρώτη φορά που τα χείλη μας έρχονται σε επαφή με αυτά ενός άλλου ανθρώπου; 

1. Μειώνεται το άγχος 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΝΒC, έβαλε κάποια ζευγάρια να φιληθούν για 15 λεπτά. Μετρώντας τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) μετά το πέρας αυτών των λεπτών παρατήρησαν ότι είχαν παρουσιάσει εντυπωσιακή πτώση. 
Μήπως λοιπόν αυτό που χρειάζεστε μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά δεν είναι ένα ποτό, αλλά μερικά φιλιά με το σύντροφό σας; 

2. Βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης

Ναι, τα φιλιά έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα λιπιδιών στο αίμα. Ερευνητές του οργανισμού Western Journal of Communication βρήκαν ότι μερικά ρομαντικά φιλιά μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη στον ορό του αίματος και, παράλληλα, να αυξήσουν τη συνολική κανοποίηση που νιώθει ένα ζευγάρι μέσα από τη σχέση του. 

3. Χάρη στο σάλιο καταλαβαίνετε αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος σας κάνει 

Πολλά κρίνονται από το πρώτο φιλί, αφού αν δεν σας φανεί καλό, δύσκολα θα πείτε «ναι» σε ένα δεύτερο ραντεβού με τον ίδιο άνθρωπο, πόσο μάλλον στην πιθανότητα να κάνετε σχέση μαζί του. Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που σας βοηθά να καταλάβετε αν είναι ο «κατάλληλος»; Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει το σάλιο. Δεδομένου ότι ο άνθρωπος συνεχίζει να επιλέγει συντρόφους με βάση το πρωτόγονο ένστικτο της αναπαραγωγής και διαιώνισης του είδους του και, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η χημική σύσταση του σάλιου βοηθά το σώμα σας να αποφασίσει -υποσυνείδητα πάντα- αν το πρόσωπο που φιλάτε είναι όχι μόνο είναι καλός σύντροφος, αλλά και ιδανικός υποψήφιος για να υγιείς απογόνους. Και κάτι μας λέει ότι η βιολογία είναι ένα αρκετά αξιόπιστο κριτήριο.  

4. Εκλύεται μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης 

Πριν το πρώτο φιλί νιώθετε όπως ένας άνθρωπος που ετοιμάζεται να πηδήξει από τα 500 μέτρα. Έχετε σκεφτεί ποτέ που οφείλεται τόση ένταση; Το ίδιο χημικό που εκλύεται και όταν το σώμα μας έρχεται σε κατάσταση «πάλης ή φυγής» (fight or flight), παράγεται και όταν φιλάμε για πρώτη φορά κάποιον. Το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη η οποία ενισχύει τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα της ενέργειας μας και, ταυτόχρονα, αυξάνει τη ροή του αίματος. Τρεις αντιδράσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού. 

5. Παράγονται ένα σωρό ακόμα χημικές ενώσεις που μας κάνουν να νιώθουμε  ευτυχία 

Δεν είναι μόνο η αδρεναλίνη. Ένας απίθανος αριθμός χημικών ενώσεων παράγεται, οι οποίοι, εν συνεχεία, απελευθερώνονται στο αιμα κάνοντας μας να νιώθουμε απίστευτη χαρά. 
Ο Justin Lehmiller, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι όταν φιλάμε κάποιον ο εγκέφαλος μας γεμίζει ντοπαμίνη, δηλαδή το ίδιο χημικό που εκλύεται όταν εκτελούμε δραστηριότητες που απολαμβάνουμε.