Πως θα την ανακτήσεις;

Η εμπιστοσύνη είναι η κόλλα που κρατά τη σχέση και επιτρέπει στο ζευγάρι να νιώσει ασφάλεια ώστε να συνδεθεί συναισθηματικά.

Όταν ξεκινά η σχέση, η εμπιστοσύνη προσφέρεται απλόχερα και όσο προχωρά η σχέση η εμπιστοσύνη όλο και εγκαθίσταται. Εάν σπάσει αυτή η εμπιστοσύνη, ξεκινά μια πολύ καινούρια διαδικασία για το ζευγάρι.

Εάν το ζευγάρι αποφασίσει να παραμείνει στη σχέση, η χαμένη εμπιστοσύνη χρειάζεται να επανακτηθεί. 

Η προδοσία δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα έρθει ο χωρισμός. Για κάποιους, η προδοσία είναι η αφορμή να δουλέψουν τη σχέση τους και να την κάνουν ακόμη πιο δυνατή.

Όταν το ζευγάρι επιθυμεί να παραμείνει στη σχέση, τότε χρειάζεται το άτομο που πληγώθηκε να συγχωρήσει τον άλλο και να έχει τη συνείδηση ότι η συγχώρεση θα ωφελήσει και θα απελευθερώσει τον εαυτό του.

Ωστόσο, η συγχώρεση δε σημαίνει ότι το ίδιο άτομο μπορεί έτσι απλά να ανακτήσει εμπιστοσύνη. Από την άλλη, το άτομο που πρόδωσε, χρειάζεται να κάνει τον μεγαλύτερο αγώνα ώστε να καταφέρει να αποκαταστήσει πάλι την εμπιστοσύνη στα μάτια του συντρόφου του.

Τι συμβαίνει εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι;

Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, το άτομο που προδόθηκε ζει μέσα στο άγχος και στο φόβο. Το παραμικρό μπορεί να παρερμηνευτεί και να ενοχοποιηθεί. Από την άλλη, το άτομο που πρόδωσε, αισθάνεται παράλληλα με τον συνεχή έλεγχο, πως ο σύντροφός του απομακρύνεται, καθώς δυσκολεύεται να επενδύσει ξανά συναισθηματικά στη σχέση και στον ίδιο.

Πώς να κερδίσω τη χαμένη εμπιστοσύνη; 

#1. Συγχώρεσε τον εαυτό σου

Να απαλλαχτείς από τις ενοχές και την αυτοκατηγορία και να σταματήσεις να νιώθεις ότι φταις για τη συμπεριφορά του άλλου.  Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του οι οποίες αντανακλούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Η συμπεριφορά του άλλου αντανακλά τον εαυτό του και όχι εσένα.

#2. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου

Εάν έχεις βιώσει την προδοσία, τότε ο φόβος αφορά τη σκέψη ότι εάν σου ξανασυμβεί δεν θα μπορέσεις να το διαχειριστείς. Ίσως σκέφτεσαι ότι η επόμενη φορά  θα είναι καθοριστική και θα σε καταβάλλει. Αυτός ο φόβος σε εμποδίζει πολύ από το να αφεθείς ξανά. Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι γιατί δεν θα τα καταφέρεις εάν κάτι αντίστοιχο ξανασυμβεί, σκέψου τους λόγους για τους οποίους θα είσαι μια χαρά.

#3. Συγχώρεσε τον άλλο

Είναι αδύνατο να επανακτήσεις εμπιστοσύνη, όταν η συναισθηματική σου κατάσταση δεν είναι καλή. Χρειάζεται να εστιάσεις στην προσωπική σου ψυχική ισορροπία και ευφορία. Κάποιοι δυσκολεύονται να συγχωρήσουν γιατί θεωρούν ότι είναι σα να αποδέχονται την αρνητική συμπεριφορά του άλλου. Η συγχώρεση είναι η συνειδητή απόφαση να απελευθερώσουμε τα συναισθήματα πικρίας, απογοήτευσης, εκδίκησης και δυσαρέσκειας, άσχετα με τους άλλους. Είναι μια απόφαση δική μας που την παίρνουμε για τον εαυτό μας.

#4. Εμπιστεύσου τον άλλο

Μετά την προδοσία, χρειάζεται να αναρωτηθείς εάν το άτομο που σε πρόδωσε είναι πραγματικά μετανιωμένο και προτίθεται στ’ αλήθεια να κάνει αλλαγές και να σου αποδείξει έμπρακτα την πως η συμπεριφορά του έχει αλλάξει. Παρατήρησε το άτομο συνολικά. Λειτουργεί γενικά με αξιοπιστία στη ζωή του; Ερμήνευσε την προδοσία του. πώς εξηγείται αυτή η συμπεριφορά; Είναι ένας ρόλος που έπαιξε για λίγο ή αυτή η στάση αντικατοπτρίζει τη γενικότερη συμπεριφορά του;Ποιο είναι το γενικότερο συναίσθημά σου;

Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έχουν θετικό πρόσημο, χρειάζεται να σκεφτείς εάν μπορείς να αποδεχτείς τα ελαττώματα του άλλου και να πιστέψεις πως θα δουλέψει για την καλύτερη έκβαση της σχέσης. Ποτέ δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η εμπιτοσύνη χτίζεται στο χρόνο, αρκεί να απαλλαγείς από ενοχές και θυμό.

Μην ξεχνάς ότι χωρίς τις κακές στιγμές δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τις καλές. Όσο δουλεύεις τη σχέση σου, θα σου δίνεται η ευκαιρία να ωριμάσεις και να εξελιχθείς σαν άνθρωπος και έτσι η σχέση θα γίνει ακόμη πιο ουσιαστική.