Οι ήχοι που ακούει το έμβρυο
Όταν βρίσκεται μέσα στη μήτρα

Μία από τις συχνές απορίες που έχουν οι μέλλουσες μαμάδες, αλλά και μπαμπάδες είναι αν το έμβρυο μέσα στη μήτρα μπορεί να ακούσει εξωτερικούς ήχους.

Και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί.

Τα αυτάκια του εμβρύου, λοιπόν, αρχίζουν να σχηματίζονται περίπου στους 4 μήνες της εγκυμοσύνης. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, αρχίζει και ακούει κάποιους ήχους, έστω και αμυδρά. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου αυξάνει όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του.

Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που όταν γεννηθεί θα αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας καλύτερα απ’ οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. Τα μωρά όταν γεννιούνται συνήθως δεν αναγνωρίζουν τη φωνή του πατέρα τους, παρότι μπορούν να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ανδρικής και γυναικείας φωνής.

Μεγαλώνοντας το έμβρυο, οξύνεται και η ακοή του και είναι σε θέση να ακούει και πιο ιδιαίτερους εξωτερικούς ήχους. Από τον 5ο μήνα, δε, φαίνεται να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ρυθμοί και μελωδίες.

Από την 23η εβδομάδα της κύησης αντιδρά σε κάποιους από τους ήχους. Για παράδειγμα, αν ακούσει έναν δυνατό κρότο, μπορεί να έχει λόξιγκα. Επίσης, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το έμβρυο ακούγοντας τη φωνή των γονιών του, το γαύγισμα ενός σκύλου και άλλους έντονους ήχους μέσα στο σπίτι, αρχίσει να αποκτά μια εικόνα του πώς είναι ο κόσμος έξω από τη μήτρα. Ωστόσο, η αίσθηση της ακοής συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννηση και για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.