Το πιο επικίνδυνο σεξουαλικό ψέμα
Το λένε τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες

Σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσει το ταίρι σας πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχατε στο παρελθόν;

Αν ναι, είπατε την αλήθεια; Μάλλον όχι, όπως κάνουν άλλωστε οι περισσότεροι…

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αποκρύπτουν το σεξουαλικό ιστορικό τους στον σύντροφό τους, χωρίς βέβαια τα δύο φύλα να ακολουθούν την ίδιατακτική στα ψέματά τους. Από τη μία, οι άντρες συνήθως «φουσκώνουν» τα νούμερα, ενώ οι γυναίκες κρύβουν επιμελώς μια-δυο ή και περισσότερες σεξουαλικές συνευρέσεις του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον Shervin Assari, κλινικό ερευνητή στον τομέα της ψυχιατρικής και της ψυχικής υγείας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές, κυρίως ο φόβος του στιγματισμού –για τις γυναίκες αυτό σημαίνει ότι οι συντηρητικοί θα τις χαρακτηρίσουν ως σεξουαλικά ανήθικες εάν έχουν αλλάξει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους, ενώ για τους άντρες ότι θα είναι στα μάτια των γύρω τους λιγότερο αρρενωποί εάν δεν έχουν αρκετά «γεμάτο» ιστορικό.

Η απόκρυψη του σεξουαλικού ιστορικού δεν έχει να κάνει με τη γενικότερη ιδέα ότι το ψέμα είναι κάτι κακό, ιδιαίτερα εάν αποδέκτης του είναι ο ερωτικός σύντροφος, αλλά με τις συνέπειες που έχει σε επίπεδο δημόσιας υγείας, επισημαίνει ο Assari.

Όπως αναφέρει, «τα δεδομένα που αφορούν τη σεξουαλική συμπεριφορά πρέπει να είναι ακριβή και αξιόπιστα, αφού παίζουν κεντρικό ρόλο στις αποτελεσματικές παρεμβάσεις αναπαραγωγικής υγείας με στόχο την πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων».

Όταν οι αυτοαναφερόμενες σεξουαλικές συμπεριφορές είναι ψευδείς, τότε αποπροσανατολίζονται οι εκάστοτε πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται σε μια κοινότητα αλλά και σε ατομικό επίπεδο δεν ξέρει ο καθένας από εμάς τι πρέπει να κάνει για να προστατευθεί.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα σεξουαλικά ψέματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα, αφού έχουν την τάση να «γυρίζουν μπούμερανγκ».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν λέμε ψέματα και ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες ενός ψέματος, θέτουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας σε κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.