Στρατηγικό σχέδιο καταρτίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Τον σχεδιασμό της παραλαβής, αποθήκευσης, διανομής και γενικότερα της διενέργειας εμβολιασμών στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται και η Ελλάδα, με τις υγειονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται υπ' ατμόν, ώστε να υπάρχει έτοιμη υποδομή και σχέδιο για τον εμβολιασμό των ομάδων που δικαιούνται να λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
25 εκατομμύρια δόσεις στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, ήδη, υπογράψει συμφωνίες για προμήθειες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.
Στον σχεδιασμό της Κομισιόν είναι να παραλάβει άνω του ενός δισεκατομμυρίου δόσεις των εμβολίων, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να παραδοθούν τον Ιανουάριο ένα εκατομμύριο δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν αμέσως στον πληθυσμό. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τον εμβολιασμό -του μεγαλύτερου μέρους- του πληθυσμού στην Ελλάδα, μπορεί και να φτάσει και τα 25 εκατ. δόσεις, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό θα απαιτηθούν δύο δόσεις εμβολίου για την σωστή εμβολιαστική κάλυψη.
Το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας θα γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία άφιξης των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα.
Δωρεάν και προαιρετικό
Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα είναι δωρεάν και προαιρετικό. Όμως, στόχος των ελληνικών υγειονομικών αρχών είναι μέχρι το τέλος του β' τριμήνου του 2021 να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπως αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της οδηγίας, εάν θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, όπως είπε: «Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει. Αν χρειαστεί να έχουμε κάτι πιο αυστηρό θα το δούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω και θα πειστούν οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο».
Εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας και την Πρωτοβάθμια
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη συνεδριάσει και έχει καθορίσει το ακριβές σχέδιο δράσης για την παραλαβή των δόσεων και την εμβολιαστική διαδικασία.
Σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, οι εμβολιασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία, αλλά μόνο σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), στις οποίες στήνονται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.
Η διανομή των εμβολίων θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σκοπό αφενός μεν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να παραλάβουν το εμβόλιο, ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός και αφετέρου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Covid, για να υπάρχει λεπτομερής καταγραφή και υγειονομικός χάρτης για τους εμβολιασμούς στη χώρα. Το μητρώο θα βοηθήσει και την καταγραφή του χρόνου κατά τον οποίο ο εμβολιαζόμενος έλαβε την πρώτη δόση, ώστε να ειδοποιείται με sms για τον προγραμματισμό σε εύλογο χρονικό διάστημα της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Στην ειδική πλατφόρμα θα καταγράφεται και το εμβόλιο ποιας εταιρείας έλαβε.
Οργανώνονται οι Δομές της Πρωτοβάθμιας
Ήδη, το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ζητήσει από τους διοικητές και υποδιοικητές των 7 υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) όλης της χώρας να αποστείλουν κατάλογο με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών.
Καθώς, επίσης και να καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει, ώστε καθοριστεί η επάρκεια του προσωπικού. Στην περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί θα πρέπει η ΥΠΕ να ζητήσει εγκαίρως το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε η δομή να είναι έτοιμη όταν θα παραληφθούν τα εμβόλια.
Τα κριτήρια της επιλογής των δομών της πρωτοβάθμιας που θα εμπλακούν είναι κυρίως πληθυσμιακά, αλλά και εύκολης προσβασιμότητας από τους κατοίκους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην πιο κοντινή Μονάδα Υγείας. Το εμβόλιο θα χορηγείται από νοσηλευτές αλλά και από επισκέπτες υγείας, υπό την επίβλεψη γιατρού που θα οριστεί ως υπεύθυνος της εμβολιαστικής ομάδας.
Το ωράριο στο οποίο θα χορηγούνται τα εμβόλια, θα είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης μεταξύ των πολιτών. Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα φτάνει τους 42 πολίτες ανά βάρδια και μετά από ραντεβού, ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.
Το πρόβλημα της συντήρησης και ασφαλούς διανομής των εμβολίων
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε την παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε , στις ειδικές συνθήκες συντήρησης που απαιτούνται, καθώς κάποια από αυτά τα εμβόλια περιέχουν γενετικό υλικό (π.χ. Pfizer) και απαιτούν τη συντήρησή τους σε θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου.
Έτσι για την αποθήκευση των εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί χώροι με καταψύκτες σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και καταψύκτες που διαθέτουν μεγάλες ελληνικές φαρμακαποθήκες.
Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να προχωρήσουν σε καταγραφή όλων των συστημάτων κατάψυξης που διαθέτει το ΕΣΥ, ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότεροι χώροι.
Η μεταφορά των εμβολίων προς τα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει αεροπορικώς ή οδικώς -αναλόγως με τον τόπο προορισμού- και με τη χρήση ξηρού πάγου.
Με ποια σειρά θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Στα νοσοκομεία θα εμβολιαστούν, πάντως, μόνο οι υγειονομικοί, που αποτελούν την πρώτη ομάδα που θα λάβει το εμβόλιο, πριν ακόμα και από τις ευπαθείς ομάδες. Δεύτερη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι τα Σώματα Ασφαλείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν: οι άνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όσοι διαμένουν σε κλειστές προνοιακές δομές, φυλακές κλπ. και τελευταίος ο γενικός πληθυσμός.
Για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα δημιουργηθούν κινητές ομάδες, που θα εμβολιάζουν τους πολίτες στο σπίτι τους.