Κορονοϊός: Το εμβολιαστικό σχέδιο στη χώρα μας
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αντίστροφη μέτρηση για να φτάσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και να αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών έχει ήδη ξεκινήσει. Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί; Ποιοι έχουν προτεραιότητα και πώς θα ενημερώνονται ότι έφτασε η στιγμή του εμβολίου;

Η Πολιτεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ειδικούς ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφορικά με το «πλάνο» που θα τεθεί σε εφαρμογή έχουν ήδη γίνει γνωστές.

Το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Η διαδικασία μέσω SMS ή email – Πώς θα απαντάμε θετικά ή αρνητικά για ραντεβού

Στη διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα για τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ την Τρίτη (8/12).

«Είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης», τόνισε ο υφυπουργός.

Συνολικά 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει – γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός – με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

Μέσω της ιστοσελίδας gov.gr τα ραντεβού όσων δεν έχουν ενεργοποιήσει την αύλη συνταγογράφηση

Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του.

«Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες» σημείωσε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών από την παραλαβή των εμβολίων

Για το σχέδιο εμβολιασμού της χώρας μίλησε στις 6/12 ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών από την παραλαβή των εμβολίων.

«Προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός  24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό.

Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές. Υπογράμμισε δε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη. «Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», δήλωσε.

Σε δύο δόσεις ο εμβολιασμός

Με το που έρθουν στην Ελλάδα τα εμβόλια για τον κορονοϊό σε 24 ώρες θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ στις 7/12 είπε ότι στη χώρα μας θα έρθουν πάνω από 500.000 δόσεις εμβολίων σε πρώτη φάση και με αυτές τις δόσεις πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 250.000 άτομα αφού το εμβόλιο είναι 2 δόσεων και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσεις αρχές Ιανουαρίου.

Παράλληλα δήλωσε πως σήμερα ή τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί το ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως αυτές τις μέρες γίνεται επεξεργασία του σχεδίου γι' αυτούς που δεν μπορούν να μεταβούν στα κέντρα εμβολιασμών και πως το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες που είναι να εμβολιαστούν είναι να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση.

Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τους ηλικιωμένους και όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα. Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε πως οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν στα νοσοκομεία ενώ στους οίκους ευγηρίας θα μετακινηθούν οι ίδιοι για να κάνουν το εμβόλιο στα άτομα που είναι εκεί.

Σημείωσε δε πως θα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ατόμων που θα προσέρχεται στα κέντρα για να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που γνωρίζουν ήδη τη διαδικασία εμβολιασμού. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο εφόσον πρόκειται για νέα εμβόλια να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με την προσεκτική λήψη σύντομου ιστορικού από τους πολίτες αλλά και την παροχή συμβουλών στους εμβολιαζόμενους ως προς τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αλυσίδα διανομής

Για να μπορέσουν να διανεμηθούν τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν έξι τεράστιες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα, ενώ επειδή τα εμβόλια είναι ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα, απαιτούνται ειδικές συνθήκες για τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας. Για το λόγο αυτό επιστρατεύονται 14 ψύκτες βαθιάς κατάψυξης, οι οποίοι πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένοι. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ εθελοντικά θα «επιταχθούν» εκατοντάδες οχήματα μεταφοράς φαρμάκων με την επίβλεψη του Στρατού και της Αστυνομίας.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Τρεις βασικοί κανόνες που πληρούν τα εμβόλια

  • ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα
  • αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο
  • ασφαλή

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο.

Για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η έκδοση και απόδειξη σχετικών πιστοποιητικών. Ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται από το κράτος μέσω ΑΜΚΑ και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων τους.

Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, οι Πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ. Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Το σχέδιο εμβολιασμού για τους οίκους ευγηρίας

Για οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Μέριμνα για το εμβόλιο στους πρόσφυγες

Μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εμβόλια σε 35 φυλακές της χώρας

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις 35 φυλακές όλης της χώρας. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  1. 245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) - Αττική
  2. 135 στην 2η ΥΠΕ - Πειραιώς και Αιγαίου
  3. 123 στην 3η ΥΠΕ - Θεσσαλονίκης
  4. 129 στην 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας και Θράκης
  5. 144 στην 5η ΥΠΕ - Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
  6. 176 στην 6η ΥΠΕ - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
  7. 66 στην 7η ΥΠΕ - Κρήτης.

Τι θα ισχύει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πώς θα λειτουργεί ως διαβατήριο

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού μίλησε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας (7/12) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε: «Ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται. Ήδη σήμερα στην πρωινή μας συνάντηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συζητήθηκε πώς ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό χώρο, μου διαφεύγει τώρα ακριβώς ποια είναι αυτή η ιστοσελίδα, και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Και για το αν αυτό θα αποτελεί ένα "διαβατήριο" για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη, πάλι αυτό είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου να επιλέξει αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

Δεν ξέρω. Έχει δημοσιευθεί για κάποιες αεροπορικές εταιρείες που τυχόν να ζητάνε κάποιο τέτοιο πιστοποιητικό, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Στα σκαριά καμπάνια ενημέρωσης

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Σε αυτή την καμπάνια θα συμμετέχει μέρος των εργαστηριακών επιστημόνων, αυτών που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή των εμβολίων, οι οποίοι θα μοιράζονται μαζί μας τις ανθρώπινες ιστορίες. Ακόμα, θα δούμε προσωπικότητες της Ελλάδας, κυρίως πολιτικούς, αλλά και ανθρώπους (π.χ. ηθοποιούς, καλλιτέχνες) που έχουν επιρροή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Τέλος, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.