Είναι από τα μέρη που κανείς δεν μπορεί να επισκεφθεί μόνο μία φορά στη ζωή του.
Κοσμοπολίτισσα αλλά αυθεντική, μοντέρνα αλλά με παραδοσιακά και γραφικά στοιχεία, αρχόντισσα και πάντα πρωταγωνίστρια στις καρδιές των επισκεπτών, η Σύρος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ζωές όσων αγαπούν τα ταξίδια και την Ελλάδα.
Με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, αποτελεί κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Κυκλάδων, με τον τουρισμό, τη λειτουργία του ναυπηγείου, τη λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την υψηλή αγροτική παραγωγή και την παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του νησιού.
Η βόλτα στη Σύρο ξεκινά από το λιμάνι, από τα γραφικά σοκάκια που πλημμυρίζουν από ζωή, λόγω των δεκάδων εστιατορίων, μπαρ και μαγαζιών με ρούχα και τουριστικά είδη, την ίδια στιγμή που τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια δεσπόζουν εντυπωσιακά.
Η πρώτη στάση στην πλατεία Μιαούλη είναι απαραίτητη. Περιτριγυρισμένη από ζεστά μαγαζάκια, στεγάζονται το δημαρχείο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το Ιστορικό Αρχείο Σύρου καθώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως, ενώ είναι πάντοτε το θέατρο των παρελάσεων και κάθε είδους εορταστικών δρωμένων που εκδηλώνονται.
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου αλλά και το ξακουστό Θέατρο Απόλλων.
Θεμελιώθηκε στα τέλη του 1862 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και θαυμασμό προκαλεί η διάταξη του εσωτερικού χώρου, που συναγωνίζεται ευρωπαϊκά θέατρα της εποχής του. Υπάρχει, μάλιστα, η άποψη ότι το «Απόλλων» αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.
Όποια εποχή κι αν βρεθείτε στο νησί, πρέπει να δείτε τη συνοικία Βαπόρια, την πιο αριστοκρατική του νησιού. Ψηλοτάβανα αρχοντικά με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτες πόρτες, μαρμάρινα μπαλκόνια, δίπλα στη θάλασσα, δεν μπορούν παρά να εντυπωσιάσουν.
Το καλοκαίρι, η παραλία Αστέρια, που βρίσκεται εκεί, αποτελεί αγαπημένο προορισμό.
Μην παραλείψετε να δείτε την Ποσειδωνία, γνωστή ως Ντελαγκράτσια, έναν οικισμό που απέχει 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ερμούπολη και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το θέρετρο των πλουσίων Συριανών.
Περατζάδα στην Άνω Σύρο
Για πολλούς, η Άνω Σύρος αποτελεί το ομορφότερο κομμάτι του νησιού.
Άρχισε να κατοικείται ως κάστρο από τους κατοίκους, αφού τον μεσαίωνα το νησί πληττόταν από πειρατεία, ενώ σήμα κατατεθέν αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το νησί, άλλωστε, έχει μεγάλη Καθολική κοινότητα με χαρακτηριστική την αρμονική συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων.
Επισκεφθείτε, επίσης, το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό συριανό σπίτι από το 1995.
Στον επάνω όροφο εκτίθενται φωτογραφίες, έργα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του μουσικοσυνθέτη, ενώ στον κάτω προβάλλεται καθ' όλη την διάρκεια λειτουργίας του μουσείου ημίωρο ντοκιμαντέρ με θέμα τον γνωστό ρεμπέτη.
Βουτιές σε γαλανά νερά
Ήρεμες θάλασσες και μικρές παραλίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για να βρεθεί κάποιος στη Σύρο. Γαλησσάς, Κόμητο, Φοίνικας, Αγκαθωπές, Γυαλός απλώνονται μπροστά στα μάτια σας, ενώ αν επιθυμείτε απόλυτη ηρεμία επιλέξτε το Κίνι.
Τοπικά προϊόντα
Η Σύρος είναι άμεσα συνδεδεμένη και με το καλό φαγητό. Το πιο φημισμένο προϊόν που παράγεται είναι το συριανό λουκούμι. Η τέχνη της παρασκευής του έφτασε στη Σύρο με τους πρώτους πρόσφυγες από Χίο, ενώ το έτερο συριανό προϊόν των λουκουμοποιών είναι η χαλβαδόπιτα που παρασκευάζεται από θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο. Στο νησί παρασκευάζεται, ακόμη, και ντόπιο λουκάνικο το οποίο περιέχει μάραθο, αλλά και το τυρί Σαν Μιχάλη το οποίο παρασκευάζεται από ντόπιο γάλα της Σύρου.