Έπειτα από ώριμη σκέψη κατέληξες ότι ένας σταθερός υπολογιστής είναι σε θέση να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σου από ένα laptop. Και αφού διάλεξες το desktop που σου ταιριάζει, ήρθε η ώρα να πάρεις την άλλη μεγάλη απόφαση: ποιο είναι το monitor που θα σου επιτρέψει να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου, να απολαύσεις στο μέγιστο ταινίες και σειρές, να σπάσεις όλα τα ρεκόρ στο gaming ή… όλα τα παραπάνω;
Για να σε βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις όταν διαλέγεις monitor και πέντε κορυφαίες οθόνες υπολογιστή από την ατέλειωτη ποικιλία του SHOPFLIX.gr. Έτσι και θα ξέρεις ακριβώς πού να εστιάσεις, και θα βρεις αυτό που ψάχνεις σε συμφέρουσα τιμή, και θα το παραλάβεις στην πόρτα σου στην ώρα του, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι, χάρη στις πάντα έγκαιρες παραδόσεις της πλατφόρμας. Κι αν δεν έχεις προμηθευτεί ακόμη ούτε τον πύργο και τα περιφερειακά του νέου σου υπολογιστή, μέσα από την υπηρεσία SHOPFLIX ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ μπορείς να τα παραλάβεις όλα στην ίδια αποστολή, για να στήσεις το pc σου ακόμη πιο άμεσα.
Να προτιμήσω monitor ή τηλεόραση;
Ξέρουμε ότι είναι δελεαστικό -ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την απίστευτη ποικιλία προηγμένων τηλεοράσεων σε χαμηλή τιμή- όμως οι Smart TVs είναι σχεδιασμένες για θέαση από μακριά, επομένως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά monitors. Εκτός των άλλων, οι χρόνοι απόκρισης μιας τηλεόρασης θα είναι χειρότεροι, ενώ ακόμη και αν είναι 4K θα έχει πολύ χαμηλότερο αριθμό pixel ανά ίντσα σε σχέση με μια οθόνη υπολογιστή του ίδιου μεγέθους.
Ποια πάνελ είναι τα καλύτερα;
Εξαρτάται από το τι θες να κάνεις. Αυτή τη στιγμή, τα παλαιότερης τεχνολογίας (και φθηνότερα) πάνελ που θα βρεις στην αγορά ονομάζονται TN, με κυριότερο πλεονέκτημά τους την πολύ γρήγορη απόκριση και μεγαλύτερο μειονέκτημα την κακή απόδοση των χρωμάτων και τις πολύ κακές γωνίες θέασης.
Τα προβλήματα αυτά έρχονται να διορθώσουν τα πάνελ τύπου IPS που αποδίδουν εκπληκτικά τα χρώματα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για αναπαραγωγή περιεχομένου -πάσχουν, ωστόσο, στο ζήτημα της απόκρισης.
Τα πάνελ VA συνδυάζουν τα καλά των δυο κόσμων, αγγίζοντας ρυθμούς ανανέωσης αντίστοιχους με των TN και επιδεικνύοντας ζωηρά χρώματα. Με ένα πάνελ VA θα συνειδητοποιήσεις τι σημαίνει πραγματικό μαύρο.
Με λίγο ψάξιμο θα βρεις και OLED πάνελ, όμως αφενός η τιμή θα ξεφύγει και μάλιστα πολύ, και αφετέρου παρουσιάζουν θέμα burn-in – δηλαδή, όταν δείχνουν διαρκώς την ίδια εικόνα (όπως συμβαίνει με το εικονίδιο του κάδου ανακύκλωσης στην επιφάνεια εργασίας σου), αυτό δημιουργεί μια «σκιά» που παραμένει στην περιοχή.
Τι ανάλυση μου χρειάζεται;
Η μεγαλύτερη ανάλυση είναι πάντα προτιμότερη, σωστά; Κι όμως, όχι. Πρώτα από όλα, όσο μεγαλώνει η ανάλυση, τόσο λεπτομερέστερα, αλλά και μικρότερα, εμφανίζονται τα αντικείμενα στην οθόνη. Επομένως, αν έχεις προβλήματα όρασης, ίσως είναι προτιμότερο να περιοριστείς σε λιγότερα pixels. Πάντως, η ανάλυση Full HD (1920×1080) είναι μάλλον η μικρότερη ενδεδειγμένη για οποιονδήποτε χρήστη.
Σε περίπτωση που το monitor προορίζεται για επαγγελματική χρήση, τα 1440p είναι μάλλον ιδανικά, ενώ αν στόχος είναι το gaming, η ανάλυση Full HD θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή εικόνα και ικανοποιητικές επιδόσεις, χωρίς να απαιτεί το προηγμένο (και πανάκριβο) hardware που προϋποτίθεται για αντίστοιχο αποτέλεσμα σε υψηλότερες αναλύσεις.
Γενικώς, κράτησε στο μυαλό σου ότι όσο μεγαλώνει η ανάλυση, τόσο πρέπει να μεγαλώνει και η οθόνη, με ένα monitor των 1440p να είναι προτιμότερο να υπερβαίνει τις 27 ίντσες. Επομένως, οι υψηλότερες αναλύσεις και μεγέθη είναι κατάλληλες μόνο για εξειδικευμένη χρήση, όπως η επεξεργασία βίντεο.
To curve or not to curve;
Τα «παράξενα» κυρτά monitors εξασφαλίζουν ότι όλα τα pixels θα βρίσκονται περίπου στην ίδια απόσταση από τα μάτια σου, επομένως και πιο φυσική απόδοση εικόνας, χάρη και στον τρόπο που λειτουργεί η περιφερειακή σου όραση. Ενδέχεται να είναι η ιδανική λύση για το gaming και για το γραφείο, όχι όμως και για την παρακολούθηση περιεχομένου, αφού, όπως είναι λογικό, δεν επιτρέπουν τόσο καλή θέαση υπό γωνία.
Τι είναι ο χρόνος απόκρισης;
Πρόκειται για τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τα pixels της οθόνης να αλλάξουν χρώμα – και έχει σημασία ιδίως στην περίπτωση του gaming αλλά και σε περιεχόμενο με γρήγορη δράση. Μετριέται σε millisecond και σπανίως ξεπερνά τα 8ms στα σύγχρονα monitor.
Τι σημασία έχει ο ρυθμός ανανέωσης;
Σε αδρές γραμμές, πρόκειται για τον αριθμό των καρέ που προβάλλονται στην οθόνη ανά δευτερόλεπτο – και πρόκειται και πάλι για ένα χαρακτηριστικό με ιδιαίτερη σημασία για τους gamers. Πλέον, το στάνταρ είναι τα 60Hz που μπορεί να είναι αξιοπρεπέστατο για τις ανάγκες της δουλειάς σου, όμως αν στόχος σου είναι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου στα αγαπημένα σου games, χρειάζεσαι μια οθόνη των 144Hz ή και 165Hz. Γενικώς, το μέγιστο είναι τα 240Hz, όμως δεν θα σου προσφέρουν τόσο μεγάλη βελτίωση ώστε να προτείνουμε να αναλάβεις το επιπλέον κόστος.