Μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί;
Πόσες θερμίδες έχει και μια συνταγή;

Μάθε ποια είναι η ιστορία της παραδοσιακής μπουγάτσας με κρέμα ή τυρί, πόσες θερμίδες έχει και δες μια συνταγή για να την φτιάξεις με λιγότερες θερμίδες (light και νηστίσιμη).

Η μπουγάτσα είναι μια ευρέως αγαπημένη πίτα, η οποία έχει διάφορες παραλλαγές, γλυκιές και αλμυρές, όμως δύο είναι οι βασικές γεύσεις της: με κρέμα, άχνη και κανέλα και με τυρί.

Η ιστορία της μπουγάτσας

Η αρχική της παρασκευή ξεκίνησε στο Βυζάντιο και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμη Ελληνική όπου λεγόταν πογάτσα ενώ ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική καταστροφή.

Αρχικά πωλούνταν ως απλό σκέτο φύλλο και μετά από κάποιο καιρό οι μπουγατσοποιοί στις Σέρρες πρόσθεσαν την γέμιση της κρέμας, για αυτό και αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα της συγκεκριμένης πόλης. Με τα χρόνια έφτασε η μπουγάτσα να αποτελεί αγαπημένο γεύμα σε όλη την Ελλάδα. 

Γιατί διαφέρει από τις άλλες πίτες;

Τα χαρακτηριστικά της μπουγάτσας που τη διαφοροποιούν από τις άλλες πίτες, είναι ότι η γέμιση είναι πολύ καλά κλεισμένη μέσα στη ζύμη, το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού, αλλά μόνο με λαδιού και φυτικού βουτύρου. 

Αρχικά η μπουγάτσα δεν είχε πολλή ζήτηση λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες της εποχής εκείνης έφτιαχναν πολλά γλυκά και πίτες στο σπίτι και ήταν προσβολή από τους συζύγους τους να καταναλώνουν μπουγάτσα.

Αν αυτό γινόταν, τότε ο κόσμος έφτανε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλή νοικοκυρά. Ωστόσο αυτό με τα χρόνια άλλαξε και έτσι φάνηκε αύξηση στην κατανάλωση της μπουγάτσας. 

Πόσες ειναι οι θερμίδες της μπουγάτσας και ποια η διατροφική της αξία

Η κλασσική μπουγάτσα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ειδικότερα σάκχαρα, λόγω του φύλλου, της ζάχαρης και της κρέμας, ενώ περιέχει και μερικά λιπαρά, τόσο κορεσμένα (κακά) όσο και ακόρεστα (καλά).

Από την άλλη η μπουγάτσα με τυρί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λόγω του τυριού και λιγότερο σε υδατάνθρακες και σάκχαρα από την κλασσική μπουγάτσα. Αναλυτικά η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν ανά 100 γρ:

Μπουγάτσα με κρέμα, θερμίδες και διατροφική αξία ανα 100 γρ 

Μια κλασική μερίδα μπουγάτσα με κρέμα είναι περίπου 180 γραμμάρια άρα οι θερμίδες της αγγίζουν τις 540 kcal.

Θερμίδες300

Υδατάνθρακες46 γρ.

-Σάκχαρα10 γρ.

Πρωτεΐνες5 γρ.

Λιπαρά10 γρ.

-Κορεσμένα4 γρ.

-Πολυακόρεστα2 γρ.

-Μονοακόρεστα3 γρ.

 

Μπουγάτσα με τυρί, θερμίδες και διατροφική αξία ana 100 γρ

Μια κλασική μερίδα μπουγάτσας με κρέμα είναι περίπου 180 γραμμάρια άρα οι θερμίδες της αγγίζουν τις 486 kcal.

Θερμίδες270

Υδατάνθρακες25,4 γρ.

-Σάκχαρα2,5 γρ.

Πρωτεΐνες7,8 γρ.

Λιπαρά15 γρ.

-Κορεσμένα6,5 γρ.

-Πολυακόρεστα3 γρ.

-Μονοακόρεστα5 γρ.

 

Μπορεί να αποτελεί η μπουγάτσα μέρος της διατροφής μας; 

Φυσικά και η μπουγάτσα έχει θέση στη διατροφή μας αρκεί να μην αποτελεί μια καθημερινή επιλογή λόγο των πολλών θερμίδων της. Μπορεί κανείς να διαλέξει να φάει μπουγάτσα σαν πρωινό ή σαν σνακ, χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσης της. Η μπουγάτσα μπορεί να είναι είτε γλυκιά, είτε αλμυρή, ότι προτιμάει κανείς.

Συνταγή για νηστίσιμη Light μπουγάτσα

Υλικά για τη μπουγάτσα μας

125γρ σιμιγδάλι ψιλό

800ml γάλα αμυγδάλου

130γρ ζάχαρη ή μέλι

1 κ γλ εκχύλισμα βανίλιας

10 φύλλα κρούστας

80 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο

κανέλα

άχνη

Προετοιμασία συνταγής

Βάζουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα περίπου 6-8 λεπτά (ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο).

Με το που γίνει το παίρνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί.

Μετά στρώνουμε 5 φύλλα σταυρωτά (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας την επιφάνεια του καθενός.

Στην συνέχεια βάζουμε από πάνω ομοιόμορφα τη κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας τη κάθε επιφάνεια.

Τέλος διπλώνουμε τις άκρες που έχουν περισσέψει και τοποθετούμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά (μέχρι να ροδίσει το φύλλο).

Μόλις γίνει η μπουγάτσα μας την αφήνουμε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: www.fmh.gr