Διάβασε και... προσαρμόσου!

Ξέρουμε να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο; 

Το ψυγείο είναι από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές στο σπίτι γιατί διατηρεί όλα τα αγαπημένα μας τρόφιμα φρέσκα και δροσερά. Όμως το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, το σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα που φυλάσσονται στο ψυγείο. Και η αλήθεια είναι ότι λίγοι από εμάς ξέρουμε τον σωστό τρόπο!

Αυτές είναι οι σωστές τακτικές αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων σας & διαπιστώστε αν τα κάνετε σωστά!

Αυγά και γάλα

Για τους περισσότερους η πιο συνηθισμένη θέση για το γάλα και τα αυγά είναι η πόρτα του ψυγείου. Λάθος! Τα αυγά και το γάλα μπαίνουν στη μέση του ψυγείου, γιατί εκεί υπάρχει πιο δυνατή ψύξη! Στο ίδιο μέρος πρέπει να «συχνάζουν» και τα αλλαντικά και το τυρί.
Περισσεύματα φαγητών και τα διατηρητέα (τροφές που διατηρούνται εφόσον ανοιχθούν) επίσης διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5 βαθμούς Κελσίου ή στο πιο πάνω ράφι με θερμοκρασία μέχρι και 8 βαθμούς Κελσίου.

Φέτα

Διατηρήστε τη στο μεσαίο ράφι στην άλμη της.

Ωμό κρέας και ψάρι

Αυτά φυλάσσονται στο ράφι πάνω από τα συρτάρια. Το κοτόπουλο φυλάσσεται σε μπολ.

Ψάρι

Δεν αποθηκεύουμε ποτέ μαζί ψάρι και γαλακτοκομικά π.χ. βούτυρο, γιατί μπορεί να επιμολυνθούν από την οσμή του ψαριού.

Φρούτα & Λαχανικά

Τοποθετούμε στα ειδικά συρτάρια, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10 βαθμούς Κελσίου. Τα φρούτα (εκτός κι αν απαιτείται) τα αποθηκεύουμε χωρίς σακούλες και συσκευασίες. Τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι) χρειάζονται υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς.

Στην πόρτα του ψυγείου βάζουμε: Μουστάρδα, ποτά, βούτυρο, αναψυκτικά, νερό, κέτσαπ, μαγιονέζα. Η θερμοκρασία στην πόρτα του ψυγείου είναι υψηλότερη δηλαδή (10-15 βαθμούς Κελσίου) και έτσι εκεί τοποθετούμε προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη.
 

Προσοχή

  • Καλύψτε τα πιάτα, μπολ, τάπερ με μεμβράνη ή τα καπάκια τους ώστε να μη μεταφέρονται οσμές από τα τρόφιμα.
  • Μην παραγεμίζετε το ψυγείο, γιατί δυσκολεύετε τον αέρα να κυκλοφορήσει και δεν τηρείται η σωστή θερμοκρασία.
  • Αν πιάσει πάγο και δεν έχει σύστημα “no frost” αφήστε το να ξεπαγώσει και καθαρίστε το με ξύδι και ζεστό νερό.
  • Το καλοκαίρι ρυθμίστε πιο χαμηλά τη θερμοκρασία απ’ ότι το χειμώνα.&
  • Τηρήστε τις οδηγίες διατήρησης και ψύξης των τροφίμων που αναγράφονται πάνω στις ετικέτες τους