ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1¼ κούπας γάλα, χλιαρό (300ml)
4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (10g)
2 κ.σ. (6 κ.γλ.) ζάχαρη
4¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
+ λίγο ακόμα, αν χρειαστεί (530−560g)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
¾ κ.γλ. αλάτι
½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη, χλιαρή (120ml)
1 αυγό, χτυπημένο
+½ αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
λίγο σουσάμι, για τα αλμυρά κρουασανάκια (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη, για τα γλυκά κρουασανάκια
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΟΥ
(για 12 κρουασανάκια)
150g τυρί φέτα, θρυμματισμένη
½ αυγό, χτυπημένο
15 φέτες γαλοπούλα
Ξεκινάμε με τη γέμιση. Θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε περίπου το μισό στο τριμμένο τυρί και κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να αλείψουμε τα κρουασανάκια πριν το ψήσιμο.
Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε ¼ της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (5 κ.γλ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (1 κούπα), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και ένα αυγό χτυπημένο. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, περίπου 2 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην στεγνώνει. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 40 εκ., αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Χαράζουμε το δίσκο ακτινωτά σε 12 ίσα τρίγωνα κομμάτια (σαν πίτσα). Στη φαρδιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε την άκρη της φαρδιάς πλευράς πάνω στη γέμιση σκεπάζοντας την και πατάμε λίγο, ώστε να κολλήσει και να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Τυλίγουμε προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό. Στρίβουμε τις άκρες λίγο προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και τοποθετούμε το κρουασανάκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 11 τρίγωνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 με 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κρουασανάκια με το χτυπημένο αυγό που έχουμε κρατήσει (αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα αλμυρά κρουασανάκια με λίγο σουσάμι). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο των υπολοίπων.