7 tips για ένα αξέχαστο road trip στην Ελλάδα
Δες πως θα το οργανώσεις σωστά

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και έχει ανέβει μαζί της και η διάθεσή μας! Είναι λοιπόν η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσουμε να οργανώνουμε τα πρώτα ταξίδια του καλοκαιριού. Με τους κολλητούς, με τη σχέση μας ή την οικογένειά μας, ένα road trip κοντά ή λίγο πιο μακριά από το μέρος που μένουμε είναι η καλύτερη και ίσως και η πιο εύκολη ιδέα και ευκαιρία για απόδραση.  

Πόσο εύκολο είναι όμως να οργανώσει κανείς ένα road trip στην Ελλάδα; Πανεύκολο, αν έχουμε στο μυαλό μας τα παρακάτω.

Ξεκινάμε τον σχεδιασμό της διαδρομής από πριν

Όσο και να θέλουμε να είμαστε χαλαροί και όπου μας βγάλει, όταν έχουμε στη διάθεσή μας συγκεκριμένο αριθμό ημερών για να ταξιδέψουμε, δε γίνεται να είμαστε εντελώς φλου.   Ανοίγουμε το google maps, αποφασίζουμε τη διαδρομή, τις στάσεις που θα κάνουμε, τις ημέρες που σκοπεύουμε να μείνουμε σε κάθε μέρος και φτιάχνουμε πρόγραμμα. Μετράμε τις αποστάσεις, τα χιλιόμετρα και τα σημειώνουμε.

Όσο και να θέλουμε να είμαστε χαλαροί και όπου μας βγάλει, όταν έχουμε στη διάθεσή μας συγκεκριμένο αριθμό ημερών για να ταξιδέψουμε, δε γίνεται να είμαστε εντελώς φλου.   Ανοίγουμε το google maps, αποφασίζουμε τη διαδρομή, τις στάσεις που θα κάνουμε, τις ημέρες που σκοπεύουμε να μείνουμε σε κάθε μέρος και φτιάχνουμε πρόγραμμα.

Μετράμε τις αποστάσεις, τα χιλιόμετρα και τα σημειώνουμε.   Με το my maps της Google μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω στο χάρτη την ακριβή διαδρομή μας και να την κάνουμε share και στους υπόλοιπους της παρέας.

Αποφασίζουμε τον προορισμό

Η αλήθεια είναι πως εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές καθώς η Ελλάδα είναι όμορφη από το Βορρά μέχρι το Νότο. Καθώς βρισκόμαστε στην Άνοιξη μια ιδέα είναι η Πελοπόννησος η οποία συνδυάζει ιστορικούς χώρους, χωριά δίπλα στη θάλασσα αλλά και βουνά καταπράσινα και περπάτημα μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή για την Άνοιξη είναι η λίμνη Πλαστήρα σε συνδυασμό με την Καρδίτσα, τα Μετέωρα και τα Γρεβενά. Η Ελάτη και το Περτούλι αυτό το διάστημα είναι επίσης ωραία στάση για φωτογραφίες γεμάτες καταπράσινα έλατα.

Μια άλλη διαδρομή για όσους αγαπούν το Βορρά είναι αυτή που συνδυάζει Βέροια, Νάουσα, Βεργίνα, Θεσσαλονίκη και φτάνει Καβάλα αλλά και Ξάνθη. Ενώ για τους λάτρεις των λιμνών είναι και η διαδρομή μέχρι τις Πρέσπες που μπορεί να συνδυαστεί με Ιωάννινα και Καστοριά.

Αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να τσεκάρεις ξανά και ξανά πριν φύγεις για το ταξίδι σου!

Αλλά είμαστε ανοιχτοί και στις αλλαγές

Όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, ακόμα και να έχουμε φτιάξει ένα ακριβές πρόγραμμα είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας πως μπορεί να υπάρξουν και αλλαγές.   Είτε αυτές μεταφράζονται σε πλάνα που άλλαξαν γιατί τελικά κάποια πόλη ή κάποιο χωριό μας άρεσε τόσο πολύ που αποφασίζουμε να μείνουμε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες παραπάνω, είτε γιατί προέκυψε μια αναποδιά, ένα θέμα υγείας ή κάποιο πρόβλημα με το αυτοκίνητο.   Το να έχουμε μία με δύο ημέρες σαν backup είναι το καλύτερο ώστε να μην αγχωθούμε σε περίπτωση καθυστερήσεων ή αλλαγών.

Έχουμε συγκεκριμένο budget

Τα roadtrips θεωρούνται οικονομικά ταξίδια ειδικά όταν μοιραζόμαστε τη διαδρομή και τα κόστη με την παρέα μας. Πριν το ταξίδι όμως είναι καλό να καταγράψουμε τα βασικά κόστη και να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το διαθέσιμο budget.

Η πρώτη εκδοχή είναι να δημιουργήσουμε ένα ημερολόγιο και να υποθέσουμε ότι κάθε ημέρα θα χαλάμε μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό. Σε αυτό το ποσό προσθέτουμε άλλα 30 ευρώ για απρόοπτα μικροέξοδα.   Είτε αυτά είναι μια διαμονή παραπάνω είτε ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο που δεν είχαμε στο πρόγραμμα είτε τα επιπλέον ποτά που μπορεί να πιούμε με την παρέα το βράδυ.

 Τα κοινά κόστη (τα έξοδα δηλαδή που θα μοιραστούμε με τους υπόλοιπους) αφού υπολογιστούν, μπορούν να μπουν σε ένα ξεχωριστό φάκελο και να λειτουργήσουν ως κοινό ταμείο ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά να ψάχνουμε ποιος πρέπει να πληρώσει τη βενζίνη, τα διόδια ή τη διαμονή.

Πηγαίνουμε για σέρβις το αυτοκίνητο νωρίς

Μπορεί το συγκεκριμένο tip να φαίνεται δεδομένο αλλά δίνουμε έμφαση στο «νωρίς». Αυτό σημαίνει πως δεν περιμένουμε να κλείσουμε ραντεβού την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι αλλά τουλάχιστον 15 ημέρες πριν.   Τα απρόοπτα μικροπροβληματάκια που μπορεί να προκύψουν δε θέλουμε να μας κρατήσουν πίσω, αν για παράδειγμα το αυτοκίνητο χρειαστεί να μείνει λίγες ημέρες παραπάνω στο συνεργείο ή αν λόγω φόρτου εργασίας ο μηχανικός μας μας ζητήσει λίγες περισσότερες ημέρες για να δει το όχημά μας.   Δεν ξεχνάμε επίσης να πάρουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο, νερά και λάδια αυτοκινήτου καθώς και να ανανεώσουμε το φαρμακείο πρώτων βοηθειών μας.