Πρόκειται για εξοχικό στην αγροτική Ιταλία

Πώς θα σας φαινόταν να μπορείτε να θαυμάζετε τους καταπράσινους λόφους και τα λιβάδια της Ιταλίας; Να αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά στις υπαίθριες αγορές και να περπατάτε στα στενά μονοπάτια που προορίζονται για πεζοπορία.
 

 

 

 

Ναι, η αγορά ενός σπιτιού στην Ιταλία μοιάζει με όνειρο.

Από την αντίθετη σκοπιά, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να πουλήσει ένα σπίτι εκεί κι αυτό γιατί η Ιταλία είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης όπου οι τιμές των ακινήτων πέφτουν. Σύμφωνα με το εθνικό κέντρο στατιστικών στοιχείων της Ιταλίας, πέρυσι οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 0,8%.

 

 

 

 

Κι όμως, ένας άνδρας βρήκε το κόλπο για να πουλήσει το σπίτι του και να βγάλει και κέρδος: μια κλήρωση.

Ο Τζέιμι Άμποτ, από το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει σε κλήρωση την τριώροφη κατοικία του σε ένα χωριό στο αγροτικό Αμπρούτσο, ίσως την πιο υποτιμημένη, όμορφη και παρθένα περιοχή της Ιταλίας.

Το κόστος του κάθε λαχνού είναι μόλις 59 ευρώ και η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

 

 

 

Οι πιθανότητες να το αποκτήσει κανείς είναι ελάχιστες, αλλά πόσο συχνά μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 250.000 ευρώ έναντι μόλις 59 ευρώ;

Σύμφωνα με τον Τζέιμι Άμποτ: «Η αγορά ακινήτων είναι τόσο κακή ακόμη και για ένα πανέμορφο σπίτι σαν αυτό. Οι άνθρωποι λάτρευαν αυτό το σπίτι γιατί σε αυτή την συγκεκριμένη περιοχή είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί μονοκατοικία με κήπο κοντά στο ιστορικό κέντρο του χωριού. Συγκέντρωσε, λοιπόν, πολύ ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί».

 

 

 

 

Το σπίτι είναι 120 τετραγωνικών μέτρων με τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια. Οι οροφές είναι καμπυλωτές φτιαγμένες με τούβλα και πέτρα και έχει θέα τους αμπελώνες της περιοχής. Βρίσκεται στο χωριό Καραπέλλε Καλβίζιο, μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Αμπρούτσο, της Λ’ Άκουιλα στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Gran Sasso. Με μόλις 90 κατοίκους το Καραπέλλε Καλβίζιο θεωρείται το μικρότερο χωριό της περιοχής και είναι γνωστό για τις τρούφες του ενώ είναι τόσο γραφικό που χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για την ταινία «Ο Λύκος και το Γεράκι», του 1985 με πρωταγωνιστές την Μισέλ Πφάιφερ και τον Μάθιου Μπρόντερικ.

 

 

Ο Άμποτ και η σύζυγός του Λέα, έκαναν ότι μπορούσαν για να είναι νόμιμη η λαχειοφόρος αγορά. Έβαλαν έναν ειδικό να στήσει μια ιστοσελίδα και έκανε γνωστή την λαχειοφόρο με στρατηγικές διαφημίσεις σε σελίδες στο Facebook και ταξιδιωτικά σάιτ.

Από οικονομική άποψη, έχει λογική η λαχειοφόρος. Ο Άμποτ θα διαθέσει 6.000 λαχνούς. Εάν τους πουλήσει όλους, θα βγάλει περίπου 351.000 δολάρια. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ότι αξίζει το ακίνητο Το πρώτο βραβείο, εκτός από το ακίνητο, περιλαμβάνει επίσης όλα τα συμβολαιογραφικά έξοδα, την ενοικίαση αυτοκινήτου και την πτήση από οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης.

 

 

Από την στιγμή που έστησε την λαχειοφόρο αγορά, τον περασμένο Απρίλιο, έχει πουλήσει 3.000 λαχνούς και πρέπει να φτάσει τους 4.000 για να καλύψει τα έξοδα. «Είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και διαφανείς» λέει ο Άμποτ, έχοντας επίγνωση του σκεπτικισμού. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απάτη, γιατί είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό» λέει. «Έχουμε κάνει πολλές αναρτήσεις σε διάφορες σελίδες στο Facebook, αλλά προτού καν τσεκάρουν να δουν αν όντως ισχύει, γράφουν πως είναι απάτη. Απαντώ σε καθέναν από αυτούς προσεκτικά, και το 50% περίπου επιστρέφει και ζητάει συγνώμη».

 

 

Έβαλε την τιμή του κάθε λαχνού τα 59 ευρώ για να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι θα δεσμευτούν. Και σε αντίθεση με τα σπίτια που πωλούνται έναντι μόλις 1 ευρώ στη Σικελία, το συγκεκριμένο σπίτι δεν χρειάζεται ανακαίνιση. Στην πραγματικότητα, επειδή το σπίτι είναι χτισμένο επάνω σε φυσικό βράχο, δεν υπέστη καμία ζημιά κατά την διάρκεια του σεισμού του 2009 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Λ’ Άκουιλα και σκότωσε 308 άτομα στην περιοχή.

 

Οι αιτήσεις συμμετοχής λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και η κλήρωσε θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο.