Δείτε βίντεο

Στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών σε μία λεπτή λωρίδα γης σε μία πόλη με ελληνικό όνομα Rodanthe (Ροδάνθη) ένα άλλοτε ειδυλλιακό τοπίο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Αμερικανούς που επέλεξαν να χτίσουν εκεί τα σπίτια τους.

Μπορεί κάποτε να ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος να αγοράσει σπίτι στην συγκεκριμένη μικρή πόλη, αφού η επαφή της με την θάλασσα ήταν άμεση και η θέα μοναδική στον Ατλαντικό Ωκεανό, ωστόσο σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνας πληρώνουν όσο όσο για να φύγουν από εκεί!

Η συνεχής διάβρωση από τα κύματα αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχουν φέρει πολλά ακίνητα ακόμα και στην κατάρρευση με τα κύματα εν τέλει να τα «καταπίνουν». Πλέον οι κοινότητες των άλλοτε περιζήτητων περιοχών ζητούν επιτακτικά από την Πολιτεία να κάνει κάτι για να σωθούν οι περιουσίες τους αλλά και να προστατευτούν ολόκληρες εκτάσεις οι οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται όσοι μένουν πολύ κοντά στο κύμα και τα σπίτια τους δεν τα έχει αγγίξει ακόμη η θάλασσα, είναι πως τα έχουν περιχαρακώσει με μεγάλους αμμόλοφους για να αποφύγουν τυχόν μεγάλα κύματα που θα προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές
 

 

Όπως αναφέρει η Washington Post, σε μια δημοτική συνέλευση στις αρχές του έτους, ο διευθυντής της κομητείας Dare, Bobby Outten, εξήγησε ότι η τοπική κυβέρνηση δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει το είδος της εκτεταμένης θρέψης της παραλίας που θα εξασφάλιζε στη Rodanthe περισσότερο χρόνο από την άνοσο της θάλασσας. Όμως υποσχέθηκε να αναλάβει μια τεχνική εκτίμηση, ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν πόσο μπορεί να κοστίσει η εκβάθυνση των ιζημάτων της θάλασσας και η προσθήκη μιας νέας έκτασης παραλίας.

Η κομητεία δημοσίευσε τα στοιχεία αυτά σε μια έκθεση 35 σελίδων και υπογραμμίζει τη δυσχερή θέση που αντιμετωπίζει η Rodanthe - ένα δίλημμα που οι επιστήμονες λένε ότι και άλλες απειλούμενες κοινότητες όπως αυτή είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν καθώς οι θάλασσες αυξάνονται και οι καταιγίδες εντείνονται.