Για Σαββατοκύριακο στην Μπρατισλάβα
Η μαγική πόλη που κλέβει τις εντυπώσεις!

Αν θέλεις να ταξιδέψεις σε μια κοντινή πόλη του εξωτερικού την οποία μπορείς να γυρίσεις ολόκληρη μέσα σε δύο-τρεις ημέρες, να απολαύσεις δηλαδή ένα long weekend, τότε αυτή είναι η Μπρατισλάβα!

Τα ταξίδια είναι ο πιο όμορφος τρόπος να γεμίσεις εμπειρίες, να δεις όμορφες εικόνες, να γνωρίσεις ανθρώπους και πολιτισμούς και να δοκιμάσεις νέα πράγματα που θα εντυπωθούν στο μυαλό σου για πάντα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που λένε ότι ξοδεύοντας χρήματα για ένα ταξίδι γίνεσαι πλουσιότερος.

Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για ένα νέο ταξίδι σε μια πόλη που δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ ξανά. Αν φέτος το φθινόπωρο θέλεις λοιπόν να τολμήσεις ένα τέτοιο ταξίδι, αυτή η πόλη δεν είναι άλλη από την Μπρατισλάβα.

Λίγα λόγια για την Μπρατισλάβα
Η Μπρατισλάβα είναι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας και βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες των Μικρών Καρπαθίων, καταλαμβάνοντας και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη και την αριστερή όχθη του ποταμού Μοράβα. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας και εκτείνεται κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, αποτελώντας τη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που συνορεύει με άλλη χώρα.

Η πόλη πήρε το σημερινό όνομά της στις 16 Μαρτίου 1919. Μέχρι τότε ήταν γνωστή ως «Πρεσβούργο» (από το γερμανικό Preßburg), αφού μετά το 1526 κυριαρχούσε εκεί η μοναρχία των Αψβούργων και η πόλη είχε κυρίως γερμανικό πληθυσμό. Από αυτή τη λέξη προερχόταν το σλοβακικό (Prešporok) και το τσέχικο (Prešpurk) όνομά της πριν από το 1919.

Η Μπρατισλάβα έχει πλούσια ιστορία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως τμήμα της Αυστροουγγαρίας. Αποτελούσε τον τόπο στέψης, το νομοθετικό κέντρο και την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ουγγαρίας από το 1563 ως το 1783. Έντεκα Ούγγροι βασιλιάδες και οκτώ βασίλισσες στέφθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου. Οι περισσότερες συνελεύσεις του ουγγρικού κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκαν εκεί από τον 17ο αιώνα μέχρι την εποχή της Ουγγρικής Μεταρρύθμισης και η πόλη έχει φιλοξενήσει πολλές ιστορικές προσωπικότητες της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Σλοβακίας.

Η πόλη έχει συνδεθεί έντονα με τη σαραντάχρονη βασιλεία της Μαρίας Θηρεσίας των Αψβούργων, οπότε και γνώρισε μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η Αυτοκράτειρα Σίσσυ, ο Αμαντέους Μότσαρτ, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες πέρασαν ένα μέρος της ζωής τους στην ακμάζουσα πόλη.

Μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989 και τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, η Μπρατισλάβα έγινε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη και ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Τι θα δεις στην Μπρατισλάβα: Κάστρα, μνημεία και άλλα αξιοθέατα
Το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας περπατιέται εύκολα και μπορείς να το δεις και να το γυρίσεις όλο, απολαμβάνοντας τα καίρια σημεία της πόλης μέσα σε 2-3 ημέρες. Δεν έχει μετρό (κι όμως!), αλλά έχει λεωφορεία, τρόλεϊ και τα κόκκινα iconic τραμ που θα σε βοηθήσουν στις μετακινήσεις σου.
 
Τα μεσαιωνικά κάστρα, τα αριστοκρατικά κτίρια σε μπαρόκ και ροκοκό αρχιτεκτονική, οι εκκλησίες σε γοτθικό στιλ και η πλούσια ιστορία θα σε μαγέψουν και θα σε ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, την εποχή που η Αυστροουγγαρία εξουσίαζε την Κεντρική Ευρώπη.
Ξεκίνα περπατώντας στην πόλη, είτε επίλεξε να κλείσεις ένα «χορταστικό» τουρ με ένα από τα πανέμορφα, κόκκινα τρενάκια της Μπρατισλάβας, που θα σε περάσουν από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Ο Πύργος και η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ

Στο κέντρο της πόλης στέκει ο επιβλητικός Πύργος του Αγίου Μιχαήλ, το σημείο «μηδέν» της Μπρατισλάβας, απ' όπου καταμετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις 29 πρωτευουσών. Αποτελεί τη μοναδική σωζόμενη πύλη του οχυρωματικού συστήματος της πόλης, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Εκεί στεγάζεται και το Μουσείο Όπλων. Η πρασινογάλαζη κορυφή του 51 μέτρων πύργου που μοιάζει με κρεμμύδι αποτελεί ένα από πιο φωτογραφημένα σημεία της πόλης.

Καθώς θα περιπλανιέσαι στα πλακόστρωτα δρομάκια της Μπρατισλάβας, θα συναντήσεις το εντυπωσιακό Παλάτι του Προκαθήμενου, ένα κλασικιστικό κτίριο που χτίστηκε τον 18ο αιώνα και όπου υπογράφηκε η Συνθήκη του Πρεσβούργου, μετά τη νίκη του Ναπολέοντα στη Μάχη του Αούστερλιτς μεταξύ των εκπροσώπων του Γάλλου και του Αυστριακού αυτοκράτορα. Το Παλάτι στεγάζει σήμερα μια γκαλερί που διαθέτει μια μοναδική συλλογή έξι αγγλικών ταπισερί του 17ου αιώνα, ένα περίτεχνο σιντριβάνι, ενώ πλέον λειτουργεί και ως δημαρχείο της Μπρατισλάβας.

Must see είναι το παλιό δημαρχείο της πόλης, όπου στεγάζεται το παλιότερο Μουσείο Ιστορίας ολόκληρης της χώρας. Αφού ανεβείς τις στενές, φιδογυριστές σκάλες που οδηγούν στον ύψους 45 μέτρων πύργο, θα ανταμειφθείς με μια πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη, απ' όπου ξεχωρίζεις τα πιο σημαντικά μνημεία.

Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η κεντρικότερη πλατεία της Μπρατισλάβας, η Hlavné námestie, στο μέσο της οποίας δεσπόζει το σιντριβάνι του Μαξιμιλιανού. Εκεί βρίσκονται πολλές πρεσβείες, όπως η ελληνική και η γαλλική, αλλά και το μπρούτζινο άγαλμα ενός στρατιώτη του Ναπολέοντα. Εκεί στήνεται κάθε χρόνο μια από τις πιο ατμοσφαιρικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος των γιορτών.

Τα μπρούτζινα αγάλματα της Μπρατισλάβας

Η Μπρατισλάβα φημίζεται για τα αγάλματα από μπρούτζο που είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη. Έτσι, σε κάθε βήμα συναντάς και ένα διαφορετικό. Λίγο πιο πέρα, έξω από το Café Mayer, ο Schöne Náci, μια εμβληματική, ευγενική προσωπικότητα του περασμένου αιώνα, σε καλωσορίζει βγάζοντας το καπέλο του και χαμογελώντας καλόκαρδα.

Το πιο iconic χάλκινο άγαλμα όμως βρίσκεται λίγο πιο κάτω, χωμένο μέσα σε φρεάτιο, φορώντας κράνος, με το όνομα «Čumil». Ο αστικός μύθος ήθελε τον περίεργο εργάτη, που ξεπροβάλλει πονηρά, να κρυφοκοιτά κάτω από τις φούστες των διερχόμενων κοριτσιών. Δίπλα του υπάρχει μια επιγραφή που αναφέρει χαρακτηριστικά «Man at work».

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου αξίζει μια στάση στη βόλτα σου. Πρόκειται για έναν τρίκλιτο γοτθικό ναό του 15ου αιώνα και αποτελεί την εκκλησία όπου γίνονταν οι στέψεις των βασιλέων. Ένα επιχρυσωμένο αντίγραφο του στέμματος που ζυγίζει 150 κιλά βρίσκεται στερεωμένο στην κορυφή του πύργου του καθεδρικού ναού σε ύψος 85 μέτρων.

Μια άλλη εντυπωσιακή εκκλησία που αξίζει την επίσκεψή σου είναι η λεγόμενη «μπλε εκκλησία», που μοιάζει με σπιτάκι-ζαχαρωτό. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, που χτίστηκε σε στιλ αρ νουβό στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι αξιοσημείωτη για το μπλε χρώμα της πρόσοψής της, φτιαγμένη με προσοχή στη λεπτομέρεια με χρήση μωσαϊκού.

Στη συνέχεια, πέρασε μια βόλτα έξω από την ατμοσφαιρική Όπερα της Μπρατισλάβας , το παλιότερο θέατρο της χώρας, με τη νεο-αναγεννησιακή αρχιτεκτονική.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Ανάκτορο Grassalkovich, το θερινό παλάτι του 18ου αιώνα σε στιλ ροκοκό. Από το 1996 λειτουργεί ως έδρα του Προέδρου της Σλοβακικής Δημοκρατίας. Απ' έξω δεσπόζουν ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι και ένας γαλλικός κήπος.

Καθώς συνεχίζεις τη βόλτα σου στην ιστορική πόλη, την προσοχή σου σίγουρα θα τραβήξουν τα πλακάκια που είναι στολισμένα με χρυσές κορώνες.

Πρόκειται για τη διαδρομή της στέψης των Ούγγρων ηγεμόνων που τιμάται με 178 ορειχάλκινες πλάκες σε σχήμα στέμματος τοποθετημένες στα πεζοδρόμια της πόλης. Ακολούθα τις κορώνες που ξεκινούν από την Παλιά Πόλη και καταλήγουν στο σημείο όπου γινόταν η στέψη, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου.

Το Κάστρο της Μπρατισλάβας

Λίγο έξω από την πόλη, σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν λόφο, δεσπόζει το μεγαλοπρεπές κάστρο της Μπρατισλάβας, απ' όπου κοιτά επιβλητικά όλη την περιοχή και μοιάζει βγαλμένο από ταινία της Disney. Το ορθογώνιο κτίριο με τους τέσσερις πυργίσκους και τα πορτοκαλί κεραμίδια αποτελεί το σύμβολο της σλοβακικής πρωτεύουσας και κάποτε αποτελούσε την έδρα των μοναρχών. Κτισμένο σε μπαρόκ ρυθμό, πλέον φιλοξενεί μέρος του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της χώρας.

Από εκεί, η θέα προς την πόλη και τον Δούναβη είναι μαγευτική. Οι κήποι του είναι μοναδικής ομορφιάς και αξίζει να περιπλανηθείς στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και να ρεμβάσεις από ψηλά.

Κατηφορίζοντας προς την πόλη, θα συναντήσεις το επιβλητικό Slavín, το μεγαλύτερο πολεμικό μνημείο στην Κεντρική Ευρώπη, χάρη στα 52 μέτρα ύψος που διαθέτει, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένας στρατιώτης που κρατά μια σημαία ενώ συνθλίβει τη σβάστικα με το αριστερό του πόδι. Είναι ο τόπος ταφής 6.845 ανδρών του σοβιετικού στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβας τον Απρίλιο του 1945, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κάστρο Devin

Μια must εκδρομή λίγο έξω από την Μπρατισλάβα είναι η επίσκεψη στο κάστρο του Devin. Εκεί στέκουν τα ερείπια του κάστρου που ανατινάχτηκε από τον στρατό του Ναπολέοντα και ήταν χτισμένο σε έναν ψηλό βράχο. Δεσπόζει εκεί όπου ο Δούναβης συναντά τον Μοράβα και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ιστορικές και αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Κεντρική Ευρώπη.

Το μαγευτικό φυσικό τοπίο προσφέρει μια ανεπανάληπτη θέα. Το πράσινο της φύσης, το καφέ-γκρι της πέτρας και το γαλαζοπράσινο του νερού σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική προσφέρουν μια ονειρεμένη εικόνα σαν καρτ ποστάλ. Στον ατελείωτο ορίζοντα μπορείς να διακρίνεις την Αυστρία.

Danubiana Meulensteen Art Museum

Η Μπρατισλάβα σφύζει από μουσεία και γκαλερί, με πιο φημισμένο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Danubiana, που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου. Πρόκειται για ένα πραγματικό κομψοτέχνημα που μοιάζει να ισορροπεί πάνω στο νερό.

Βρίσκεται περίπου 20 χλμ. έξω από την Μπρατισλάβα και αποτελεί ένα από νεότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τα εντυπωσιακά έργα τέχνης, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την ηρεμία της φύσης που το περιβάλλει. Πήρε το όνομά του από τον Δούναβη, πάνω στον οποίο είναι χτισμένο, σε μια χερσόνησο στο φράγμα Čunovo.

Ρομαντζάδα στον Δούναβη

Δεν γίνεται να φύγεις από την Μπρατισλάβα και να μην απολαύσεις τον πανέμορφο Δούναβη. Έχουν γραφτεί υπέροχα σονέτα για τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, με γνωστότερο το βαλς του Αυστριακού συνθέτη Γιόχαν Στράους «Γαλάζιος Δούναβης». Διασχίζει τέσσερις πρωτεύουσες και δέκα χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από τη Γερμανία και φτάνοντας μέχρι τη Ρουμανία.

Μπορείς να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο στις όχθες του ποταμού, να ξαποστάσεις στα διασκορπισμένα παγκάκια και να απολαύσεις τη συγκλονιστική θέα. Αν είσαι πιο ρομαντικός, μπορείς να κάνεις κρουαζιέρα στα νερά του με ένα από τα ποταμόπλοια ή να τον απολαύσεις από ψηλά από κάποια ταράτσα εστιατορίου, μπαρ ή ξενοδοχείου απολαμβάνοντας το φαγητό ή το ποτό σου.

Πού θα φας και θα πιεις στην Μπρατισλάβα -Τι να δοκιμάσεις
Η Μπρατισλάβα έχει μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία, που είναι επηρεασμένη από τη σλοβακική, την αυστριακή και την ουγγρική παραδοσιακή κουζίνα και ονομάζεται «Presporok». Η κουζίνα της χώρας στηρίζεται στα γαλακτοκομικά, στο κρέας και στην πατάτα, δηλαδή σε πιο βαριά φαγητά που κρατούν τους ντόπιους ζεστούς κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Το εθνικό πιάτο της Σλοβακίας που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε είναι το bryndzové halušky, κάτι σαν dumplings από πατάτα με πρόβειο τυρί bryndza και τραγανό μπέικον, αποτελώντας το τέλειο ορεκτικό. Είναι κρεμώδες και λαχταριστό και θα το βρεις σε όλα τα εστιατόρια. Δοκίμασε, ακόμη, τα lokše, τις αφράτες τηγανίτες με ζύμη από πατάτα που μοιάζουν με pancakes και είναι ιδανικά για πρωινό.

Πεντανόστιμα είναι τα λάνγκος, το απόλυτο street food με καταγωγή από την Ουγγαρία, που θα βρεις και στην Μπρατισλάβα. Πρόκειται για τηγανισμένο flatbread, που μπορεί να γεμιστεί με τυρί, κρέας και διάφορα λαχανικά.

Από γλυκά, θα βρεις πολλά αφράτα κέικ, στρούντελ και ντόνατς με πιο δημοφιλές το Bratislavké rožky, δηλαδή τα «ρολά Μπρατισλάβας». Ακόμη, θα συναντήσεις το ουγγρικό «γλυκό του Δούναβη», τη γνωστή Καμινάδα.

Μια ξεχωριστή εμπειρία σε περιμένει στο UFO Observation Deck, ένα φουτουριστικό, μεταλλικό κτίριο που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο (εξ ου και το όνομα) και αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Από τα 95 μέτρα ύψος, στη γέφυρα SNP (Novy Most), θα γνωρίσεις όλη τη μαγεία της πόλης, με την Μπρατισλάβα πιάτο, τον Δούναβη να κυλά στριφογυριστά από κάτω, ποταμόπλοια να σουλατσάρουν στο νερό και όλα τα εμβληματικά αξιοθέατα σε πρώτο πλάνο. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου αλλά και ένα γκουρμέ γεύμα σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της σλοβακικής πρωτεύουσας.

Αν θέλεις ένα πιο κλασικό σλοβάκικο γεύμα, το εστιατόριο Zylinder είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Εκεί θα βρεις παραδοσιακά πιάτα όπως ζεστή σούπα, λαχταριστό γκούλας, τραγανό σνίτσελ, ψητά με σάλτσες, αλλά και το καλύτερο bryndzové halušky της πόλης. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες. Μην παραλείψεις να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι ροζέ κρασί (θα με θυμηθείς!).

Ταξίδι χωρίς καφέ και γλυκό γίνεται; Δεν γίνεται! Περπατώντας στα σοκάκια της Μπρατισλάβας, θα συναντήσεις πολλά ατμοσφαιρικά καφέ, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα και θεϊκά, πλούσια σε γεύση γλυκά. Πρώτη στάση επιβάλλεται να είναι το Café Mayer (Kaffee Mayer), στην κεντρική πλατεία της πόλης, ακριβώς κάτω από την ελληνική πρεσβεία. Μπαίνοντας μέσα είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο, στην εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η ξύλινη επένδυση, τα κομψά τραπεζάκια, το κόκκινο χρώμα σε προϊδεάζουν.

Μια γυάλινη βιτρίνα με λαχταριστά γλυκά, όπως αφράτα στρούντελ με παπαρουνόσπορο, πολύχρωμες τούρτες με στρώσεις και περίτεχνες πάστες σε περιμένει, ενώ αν είσαι τυχερός θα απολαύσεις τον ζεστό καφέ σου κάτω από έναν πίνακα της Αυτοκράτειρας Σίσσυ.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το Schokocafe Maximilian, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι , είναι η τέλεια επιλογή. Στο ρετρό σοκο-καφέ, όπως ονομάζεται, θα βρεις λαχταριστή, ζεστή σοκολάτα σε δεκάδες γεύσεις (από καραμέλα και αμαρέτο έως gingerbread και κανέλα), περίεργες γεύσεις καφέ (όπως καπουτσίνο τιραμισού) και κάθε λογής γλυκά και κέικ. Ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες μέσα και έξω, εφοδιασμένα με κουβέρτες, γυάλινες προθήκες, μεγάλοι καθρέφτες συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό.

Κρασί και μπύρα

Η Μπρατισλάβα έχει πλούσια παράδοση σε κρασιά, με ιδιαίτερες ποικιλίες από κόκκινο και μαύρο φραγκοστάφυλο αλλά και γευστικά υδρόμελα με νότες από μπαχάρια. Θα βρεις πολλά μικρά οινοποιεία όπου μπορείς να ζήσεις την εμπειρία του wine tasting συνδυάζοντάς τα με τοπικά τυριά, αλλαντικά και καναπεδάκια με πατέ πάπιας και χήνας, που είναι πολύ δημοφιλή στη Σλοβακία.

Η μπύρα είναι επίσης εξαιρετική εδώ, όπως σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, με πολλά ζυθοποιεία να φτιάχνουν διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις. Θα βρεις πολλά ατμοσφαιρικά μπαράκια και εστιατόρια που παρασκευάζουν τη δική τους μπύρα, αλλά και κρασί, όπως το «Viecha naturálnych vinárov», που κυριολεκτικά σημαίνει «Πολλοί φυσικοί οινοποιοί».

Γιατί Μπρατισλάβα;
Η Μπρατισλάβα είναι ένας προορισμός πρωτότυπος, κοντινός και αρκετά οικονομικός. Είναι μια ευρωπαϊκή πόλη που συνδυάζει τη vintage μαγεία τού χθες με τον μοντέρνο αέρα τού σήμερα, έχει πλούσια ιστορία και πολλά must see αξιοθέατα. Έχεις πολλά να κάνεις και να δεις και δεν θα βαρεθείς ούτε στιγμή.