Κατασκευάστηκε το 1976, διατηρώντας για σχεδόν 40 χρόνια τον τίτλο της μακρύτερης γέφυρας στην ελληνική επικράτεια. Ο λόγος για την υψηλή γέφυρα Σερβιών, η οποία μοιάζει να αιωρείται πάνω από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό.
Έμαθε να ζει στη σκιά των μεγάλων οδικών έργων της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, μολονότι αποτέλεσε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα της χώρας.
Ένα άγνωστο -στους περισσότερους- διαμάντι της Μακεδονίας, το οποίο μπορεί να θάμπωσε στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, ουδέποτε έχασε την αξία του.
Πρόκειται για την υψηλή γέφυρα των Σερβιών, μια λεπτή γραμμή ασφάλτου που μοιάζει να αιωρείται μερικά μέτρα από τα γαλήνια νερά της λίμνης Πολυφύτου, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό αντικατοπτρισμό.
Η γέφυρα των Σερβιών άνοιξε τις πύλες της το 1976, τοποθετώντας το όνομά της στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.
Για την κατασκευή της χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια και μετά την ολοκλήρωσή της αποτέλεσε αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Οδού που συνδέει τη Λάρισα με την πόλη της Κοζάνης.
Οι 27 τσιμεντένιες κολόνες αναλαμβάνουν να κρατήσουν στο ύψος της μια γέφυρα που μετρά ήδη 47 χρόνια ζωής και πλέον αποζητά τη στοιχειώδη μέριμνα της πολιτείας ώστε να παραμείνει όρθια και να συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο έργο της.
Συνέπεια του χρόνου αλλά και της καταπόνησης, σήμερα η γέφυρα μήκους 1.371 μέτρων βρίσκεται στη φάση της αποκατάστασης των εκτεταμένων φθορών, οι οποίες ανάγκασαν τις αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα, ενώ για άνω των 3,5 τόνων ισχύει πλήρης απαγόρευση.
Οι εργασίες επισκευής ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Απρίλιο, γεγονός που θα οδηγήσει και στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας και στις δύο λωρίδες της γέφυρας.
Σε κάθε περίπτωση, η θέα από τον γειτονικό λόφο του χωριού Νεράϊδα θα αποζημιώσει τον ταξιδιώτη, όποια ώρα της ημέρα κι αν επιλέξει να βρεθεί εκεί να απολαύσει αυτόν το άγνωστο αρχιτεκτονικό θαύμα της Μακεδονίας.