Τα Τριζόνια του Κορινθιακού σε ταξιδεύουν σ’ ένα ονειρικό περιβάλλον. Απέναντι από τη Φωκίδα, τα Τριζόνια είναι ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ενδεικτικό της ομορφιάς του μέρους, είναι το γεγονός ότι όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει.
Η αγάπη των κατοίκων για το μέρος, έκαναν τελικά τον Ωνάση να βάλει πλώρη για τον Σκορπιό.
Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα και μηχανές).
Τα Τριζόνια γεωγραφικά ανήκουν στη Στερεά Ελλάδα και διοικητικά στον νομό Φωκίδας. Απέχουν μόλις 7 ναυτικά μίλια από την Πελοπόννησο και 240 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η μικρή απόσταση που τα χωρίζει από την πρωτεύουσα αλλά και από την Πάτρα τα καθιστά ιδανικό προορισμό και για τα Σαββατοκύριακα για εκείνους που έστω για λίγο επιθυμούν να ζουν μακριά από τις πολύβουες πόλεις. Τα Τριζόνια είναι ένα καταπράσινο νησί στον Κορινθιακό κόλπο, το μοναδικό κατοικήσιμο στην περιοχή.
Το άγνωστο, σε πολλούς, αυτό νησί διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, αγκυροβόλι για πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Κατά μήκος της ακτής του, υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Επίσης εστιατόρια και καφέ, για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας. Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις απάνεμες παραλίες του κόλπου για το μπάνιο σας ή την βραδινή σας βόλτα. Μιλάμε για έναν οικολογικός παράδεισο. Είναι το μεγαλύτερο παρθένο νησί του Κορινθιακού και το μοναδικό κατοικημένο. Μέρα με τη μέρα, η κίνηση στο νησάκι Τριζόνια, αυξάνεται σταδιακά.
Για να πάει κανείς στα Τριζόνια, μπορεί να ταξιδέψει από το Ρίο-Αντίρριο, Ναύπακτο ή κινούμενος από την άλλη πλευρά, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, Λιβαδειά, Αράχοβα, Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι. Είναι πανέμορφες και οι δύο διαδρομές, ειδικά τώρα που μπήκε η άνοιξη. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να φτάσετε στα Χάνια, 35 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.
Το νησί των Τριζονιών αξίζει ακόμα και για μονοήμερο
Αξίζει να τα επισκεφθεί κάποιος, έστω και αυθημερόν, απλώς για μπάνιο και γιατί όχι να συνδυάσει το ταξίδι με φρέσκο ψάρι και ουζάκι στα ταβερνάκια. Στο «Πόρτο-Τριζόνια», την «Καλυψώ«, την «Όστρια», να τιμήσουν την ψησταριά του «Ποσειδώνα» και να πιουν ένα ποτό στο «Corner» με θέα τα φώτα της ακτής. Εννοείται, βεβαίως, πως είναι μέρος που προσφέρεται και για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, στα δύο τοπικά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για τα σκάφη υπάρχει και μαρίνα. Δεν επιτρέπονται τα οχήματα στο νησί, οπότε θα κάνετε και οικολογικές διακοπές….
Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο…
Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα-μηχανάκια) όπως σας είπαμε και πιο πάνω.Μπορεί να ήταν λιλιπούτειο όμως είχε μπει στο μάτι του Ωνάση που ήθελε να το αγοράσει. Τα Τριζόνια είναι ένα μικρό, πολύχρωμο νησί, το μεγαλύτερο του Κορινθιακού και το μόνο κατοικημένο. Λέγεται ότι την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Ελληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για τον Σκορπιό.