Σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα η πόλη του Φωτός έχει μια ιδαίτερη γιορτή: αυτή της πιο προληπτικής μέρας.
Κάθε χρόνο λοιπόν όλοι οι Γάλλοι στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουν αυτή την ημέρα με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Μάλιστα η συγκεκριμένη μέρα αποκαλείται "La Chandeleur" και οι Γάλλοι επιλέγουν να τρώνε...κρέπες!
Γιατί όμως οι κάτοικοι επιλέγουν να τρώνε κρέπες;
Μια πρώτη εξήγηση ήταν ότι αποτελούσε έναν καλό τρόπο για να χρησιμοποιηθεί το παραπανίσιο σιτάρι πριν από τη νέα συγκομιδή.
Και συμβολικά, μοιάζει με ήλιο, οπότε ήταν ένας λόγος για να χαρούν περισσότερο καθώς οι μέρες γίνονταν μεγαλύτερες.
Στο παρελθόν, οι Γάλλοι συνήθιζαν να βάζουν ένα φράγκο (γαλλικό νόμισμα πριν το ευρώ) επάνω στις έτοιμες ψημένες κρέπες. Στη συνέχεια, άφηναν το κέρμα να κρυώσει προτού το τυλίξουν με χαρτί και το βάλουν στη ντουλάπα μέχρι το επόμενο έτος. Γιατί; Η παράδοση έλεγε ότι θα έφερνε περισσότερα χρήματα στο νοικοκυριό.
Στη Βρετάνη, πολλοί εξακολουθούν να γιορτάζουν τη δεισιδαιμονία του να γυρίζουν έξι κρέπες μαζί. Όσοι είναι αρκετά τυχεροί και καταφέρουν να γυρίσουν έξι κρέπες στη σειρά, θα παντρευτούν μέσα στο χρόνο. Επίσης, οι νεαρές νύφες που θέλουν να παραμείνουν παντρεμένες, πρέπει να ρίχνουν μία κρέπα πάνω από μία ντουλάπα.
Μια άλλη παράδοση θέλει τους Γάλλους να κρατούν ένα χρυσό ή αργυρό νόμισμα στο χέρι τους, ενώ γυρίζουν την κρέπα στο άλλο τους χέρι. Αν οι κρέπες γυρίζουν στην πρώτη προσπάθεια, τότε θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για την οικογένεια κάθε χρόνο.