Γιατί τα διαβατήρια έχουν διαφορετικά χρώματα;
Τι σημαίνει το καθένα;

Τα χρώματα των διαβατηρίων στον κόσμο είναι τλεσσερα και συγκεκριμένα: μπλε, κόκκινο, πράσινο και μαύρο!

Το θέμα είανι για ποιο λόγο υπάρχουν διαφορετικά χρώματα και τι συμβολίζει το καθένα!

Μπλε διαβατήριο

Οι χώρες των οποίων τα διαβατήρια είναι μπλε χρώματος πιστεύεται ότι ανήκουν στο λεγόμενο «νέο κόσμο». Αυτές οι χώρες είναι η Ινδία, η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία. Το μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής, μεταξύ των οποίων, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη, χρησιμοποιούν επίσης το μπλε διαβατήριο – το κάλυμμα συμβολίζει τη σύνδεση με τη Mercosur – μια συνδικαλιστική οργάνωση. Μπλε έχουν και 15 χώρες της Καραϊβικής ενώ τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε σκούρο μπλε, το 1976.

Κόκκινο/Μπορντό διαβατήριο

 Επιλέγεται από χώρες με τρέχον ή παλαιότερο κομμουνιστικό σύστημα. Οι πολίτες σε Κίνα, Σερβία, Λετονία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ρωσία, Γεωργία έχουν τα διαβατήριά τους σε αυτό το χρώμα. Μπορντό και σε άλλες αποχρώσεις του κόκκινου, έχουν τα διαβατήρια των χωρών -μελών της Ε.Ε. (εξαίρεση η Κροατία), οι λεγόμενες χώρες του «παλιού κόσμου» μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Οι χώρες που δεν είναι αλλά ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Αλβανίας, άλλαξαν επίσης τα διαβατήριά τους σε κόκκινο πριν από κάποια χρόνια. Αντίθετα το Ηνωμένο Βασίλειο που έπαψε να είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλαξε πολύ πρόσφατα το χρώμα των διαβατηρίων του από κόκκινο σε πολύ σκούρο μπλε (σχεδόν μαύρο). Άλλες χώρες που οι πολίτες της ταξιδεύουν με κόκκινα διαβατήρια είναι αυτές της Βολιβίας, την Κολομβίας, του Ισημερινού, και του Περού.

Πράσινο διαβατήριο

Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες χρησιμοποιούν πράσινα διαβατήρια, όπως το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πράσινο θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα του Προφήτη Μωάμεθ. Πιστεύεται επίσης, ότι αποτελεί ένα σύμβολο της φύσης και της ζωής. Αρκετές χώρες της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας, του Νίγηρα και της Σενεγάλης έχουν διαβατήριο σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Στην περίπτωσή τους, αυτό συμβαίνει επειδή ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).

Μαύρο διαβατήριο

Το μαύρο είναι το πιο σπάνιο χρώμα στα διαβατήρια. Αφρικανικές χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Αγκόλα, το Τσαντ, το Κονγκό και το Μαλάουι χρησιμοποιούν τέτοιο χρώμα στα εξώφυλλα των διαβατηρίων -μαύρο έχει και η Νέα Ζηλανδία-, γιατί το μαύρο είναι το εθνικό τους χρώμα.