Το χωριό-φάντασμα στην Κίνα
Σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι

Το χωριό Houtouwan που αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους Shengsi στις ανατολικές ακτές της Κίνας, έχει προκαλέσει πρόσφατα αίσθηση στο Διαδίκτυο και έχει γίνει ένα ασυνήθιστο ταξιδιωτικό hotspot.

Το Houtouwan ήταν κάποτε ένα ακμάζον ψαροχώρι, με τον πληθυσμό του τη δεκαετία του 1980 να ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους. Ωστόσο, λόγω της απομακρυσμένης και δυσπρόσιτης θέσης του, οι κάτοικοί του άρχισαν να μετακομίζουν τη δεκαετία του '90.

Το 2002 το χωριό ερημώθηκε επίσημα και συγχωνεύτηκε με ένα κοντινό χωριό. Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, τα άδεια σπίτια στο χωριό που βλέπει στον ωκεανό, στην άκρη του βράχου -ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να είναι επιπλωμένα-, έχουν καταληφθεί από μια κουβέρτα πλούσιων αναρριχώμενων φυτών.

Φωτογραφία: AP Photo / Sam McNei

Το χωριό-φάντασμα στην Κίνα που το έχει «καταπιεί» η φύση [εικόνες] - iefimerida.gr</a></p>Ένα χωριό-φάντασμα που μετατράπηκε σε τουριστικό hotspot
Το Houtouwan απέκτησε μεγάλη φήμη μεταξύ των Κινέζων διαδικτυακών χρηστών το 2015, όταν μια σειρά από μαγευτικές φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου χωριού έγιναν viral.

Αντί όμως να γιορτάσουν τη νέα του δημοφιλία, οι αξιωματούχοι του αρχιπελάγους Shengsi ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις που έφερε το ξαφνικό κύμα τουριστών.

«Οι τηλεφωνικές γραμμές μας έχουν μπλοκάρει και έχουμε περισσότερους τουρίστες στο Houtouwan», ανέφερε τότε ο Τσεν Μπο, αξιωματούχος του νησιού Shengshan, σε επίσημη δήλωση.

«Το Houtouwan του Shengshan δεν έχει εξοπλιστεί με τις προϋποθέσεις για να ανοίξει στους τουρίστες... Προτρέπουμε τους επισκέπτες να διατηρήσουν την ηρεμία του προς το παρόν» προσέθετε. Όμως, τώρα είναι έτοιμο για τους τουρίστες, κατά κάποιον τρόπο.

Φωτογραφία: AP Photo / Sam McNeil

Πεζοπορία στο Houtouwan
Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σχεδιασμού, το Houtouwan -παρότι εξακολουθεί να είναι συγκριτικά εκτός δικτύου- έχει προβεί σε μερικές νέες κινήσεις για τον έλεγχο και την αξιοποίηση της τουριστικής έκρηξης.

Μια πλατφόρμα θέασης άνοιξε το 2017, προσφέροντας μια επισκόπηση του χωριού από μακριά (με τιμή εισιτηρίου 3 δολάρια).

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία γύρω από το λοφώδες χωριό, με χρέωση 8 δολάρια. Εν τω μεταξύ, πινακίδες έξω από τα άδεια σπίτια προειδοποιούν τους τουρίστες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο εισόδου στις ετοιμόρροπες κατασκευές.

Η φήμη του χωριού Houtouwan έχει ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία του νησιού Shengshan.Νέα καταλύματα με κρεβάτι και πρωινό έχουν ξεφυτρώσει σε όλο το νησί - αλλά όχι μέσα στο χωριό.

Σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις, το χωριό υποδέχθηκε 90.000 επισκέπτες το 2021, αποκομίζοντας 3,3 εκατομμύρια RMB (470.000 δολάρια) για το νησί.

Φωτογραφία: AP Photo / Sam McNeil

Ένα δημοφιλές ταξίδι Σαββατοκύριακου από τη Σαγκάη
Το αρχιπέλαγος Shengsi, περίπου 40 μίλια από τη Σαγκάη, αποτελεί το μοναδικό αρχιπέλαγος που έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως National Scenic Area στην Κίνα.

Με περισσότερα από 400 νησάκια, το αρχιπέλαγος είναι μια δημοφιλής απόδραση Σαββατοκύριακου από τη Σαγκάη.

Το Shengshan είναι το ανατολικότερο νησί και, μαζί με το γειτονικό νησί Gouqi, είναι διάσημο για τα θαλασσινά του. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ιχθυοτροφεία στην Κίνα.

Πώς να πάτε εκεί
Η καλύτερη εποχή για να δείτε το χωριό είναι το καλοκαίρι, όταν η βλάστηση βρίσκεται σε πλήρη άνθιση.

Το να φτάσετε στο Houtouwan δεν είναι ένα απλό ταξίδι. Περιορισμένα δρομολόγια πλοίων εκτελούνται μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του νησιού Gouqi (το νησί συνδέεται με το Shengshan με μια μικρή γέφυρα).

Ένα πλοίο αναχωρεί καθημερινά από την προβλήτα Shenjiawan της Σαγκάης (στις 9:25 π.μ.) Οι επισκέπτες που θέλουν να πάρουν το πλοίο πρέπει να αγοράσουν το εισιτήριο και να πάρουν το λεωφορείο των 7:15 π.μ. από το Κέντρο Τουρισμού της Γέφυρας Nanpu της Σαγκάης.

Η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και η διαδρομή με το πλοίο 3,5 ώρες. Θα σας αφήσει στο νησί Gouqi, όπου μπορείτε να πάρετε ένα τοπικό ταξί για το Houtouwan.

Ένα άλλο πλοίο αναχωρεί από την αποβάθρα Zhoushan Shenjiamen Banshengdong Dock (στις 7:45 π.μ.) για το νησί Gouqi.

Συνιστάται να κάνετε κράτηση εισιτηρίων νωρίς, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητάς τους.