Πολικό ψύχος άνευ προηγουμένου

Παγοθύελλες, χιονοπτώσεις, χιονοθύελλες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, καθώς πολικό ψύχος πλήττει εδώ και ημέρες από την ανατολική έως τη δυτική ακτή. Οι νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, που είναι περισσότερο συνηθισμένες σε ρεκόρ ζέστης, επηρεάζονται επίσης από τη βαρυχειμωνιά.
«Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές όπου οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για δριμύ ψύχος, παγοθύελλες ή έχουν εκπονήσει σχέδια επαγρύπνησης για χιονοθύελλες», επιβεβαίωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS). «Αυτό το εντυπωσιακό κύμα ψύχους, που έπληξε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ σχετίζεται με τον συνδυασμό ενός αρκτικού αντικυκλώνα που μεταφέρει πολικές θερμοκρασίες και ενός πολύ ενεργού βαρομετρικού χαμηλού με κύματα βροχής», διευκρινίζει η NWS.

Μέχρι και τους -45 η θερμοκρασία στις ΗΠΑ
«Εκατοντάδες ρεκόρ ψύχους έχουν καταγραφεί και θα καταρριφθούν κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος πολικού ψύχους», συμπληρώνει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Στα κεντρικά της χώρας, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη «βουτήξει» σε επίπεδα ρεκόρ το Σαββατοκύριακο, με -45 βαθμούς κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Μινεσότα, μιας από τις πιο παγωμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ιδίως στο Τέξας, όπου ο παγετός προκάλεσε επίσης μια τεράστια καραμπόλα την περασμένη Πέμπτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Τουλάχιστον επτά πολιτείες, η Αλαμπάμα, το Όρεγκον, η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Κεντάκι, το Μισισίπι και το Τέξας εξέδωσαν συναγερμούς για την κακοκαιρία.