Τρόποι και λύσεις για να περάσετε εσείς καλά και ο τετράποδος φίλος σας καλύτερα!

Φτάσαμε ήδη σχεδόν στα μέσα του καλοκαιριού αγαπημένε μου σκυλογονέα. Για κάποιους οι διακοπές έχουν ήδη αρχίσει. Για κάποιους άλλους, (εμένα δηλαδή) οι διακοπές βρίσκονται προ των πυλών και τα πλάνα δίνουν και παίρνουν. Μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό προγραμμάτων, εισιτηρίων και ξενοδοχείων θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα πάρεις το τετράποδο συντροφάκι σου μαζί, στις φετινές σου διακοπές ή όχι.Αν έχεις ήδη αποφασίσει ότι δεν θα το πάρεις, φαντάζομαι ότι έχεις φροντίσει για την διαμονή του σε κάποια πανσιόν σκύλων ή αν είσαι από τους τυχερούς, σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι. Αν το σκέφτεσαι ακόμα και αμφιταλαντεύεσαι, μπορώ να σε βοηθήσω λίγο, βάζοντας μια τάξη στην οργάνωση που θα χρειαστείς και να σου προσφέρω μια διαλεύκανση σε τυχόν πρακτικές απορίες. 

Όπως όλα, δεν θέλει κόπο αλλά λίγη προνοητικότητα.

​ΒΗΜΑ #1: ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Καταστάλαξε πρώτα πώς θα γίνει το ταξίδι και που.Εάν πρόκειται να πας σε εξοχικό φίλων ή συγγενών, φυσικά φρόντισε να τους ενημερώσεις ότι θα φέρεις τον μαλλιαρό σου φίλο μαζί και μην πας να τον περάσεις στην ζούλα. Ας μην παίρνουμε σαν δεδομένο ότι όλοι είναι άνετοι με την παρουσία ενός σκύλου (και των τριχών του). Εάν είναι να πας σε ξενοδοχείο, κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ώστε να βρεις ένα που να δέχεται σκύλους. Δεν θα δυσκολευτείς, γιατί ευτυχώς για εμάς, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα καταλύματα που θα προσφέρουν φιλοξενία τόσο σε σένα όσο και στον σκύλο σου. Βέβαια μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή ε! Γιατί 15 Αυγούστου σε βλέπω να κοιμάσαι σε σκηνή, παρέα με τον σκύλο σου βεβαίως.

ΒΗΜΑ #2: ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Πας διακοπές χωρίς την ταυτότητά σου? (Μην πεις ναι. Και τι θα αφήσεις στην ρεσεψιόν? Το κινητό σου?) Το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σου. Πάρε μαζί σου το βιβλιάριο υγείας του ώστε να μπορείς, αν σου ζητηθεί., να δείξεις τα εμβόλια του και τις αποπαρασιτώσεις του. Εάν δεν έχεις βάλει μικροτσίπ στον σκύλο σου ήδη, (κακώς..) τώρα είναι η ώρα.Επίσης αναλόγως το ταξίδι και τον τρόπο πρέπει να ξέρεις αν θα κουβαλήσεις μαζί σου το κλουβί μεταφοράς του. Αν δηλαδή για παράδειγμα το ταξίδι είναι οδικό ο ασφαλέστερος τρόπος για τους σκύλους όταν ταξιδεύουν με αμάξι είναι σε ένα πιστοποιημένο κλουβί μεταφοράς. Επιπλέον, θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ένα άνετο, ασφαλές και οικείο μέρος ξεκούρασης του σκύλου σου κατά την διάρκεια της διαμονής σας στο ξενοδοχείο. Πρέπει να υπάρχει επίσης και η δική του βαλίτσα. Όπως σου ανέλυσα σε προηγούμενο άρθρο την δική σου βαλίτσα την οργανώσαμε. Γιατί όχι και του τετράποδου φίλου σου; Διαχωρίζοντας άλλωστε τα πράγματα του από τα δικά σου θα διευκολύνετε την πρόσβασή σας σ'αυτά έαν τα χρειάζεσαι στο ταξίδι. Μπορεί να χρειαστείς:

  • τροφή και μπωλ τροφής καθώς και νερό και μπωλ νερού
  • παιχνίδια για απασχόληση
  • ΣΙΓΟΥΡΑ εντομοαπωθητικό και σιτρονέλλα
  • σαμαράκι , περιλαίμιο και τέλος,
  • σακούλες περισυλλογής αποριμμάτων

ΒΗΜΑ #3 : ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Αφού σου γέμισα το κεφάλι με όλα τα πιθανά σενάρια διαδικασίας του ταξιδιού, ας σου μιλήσω και για κάποια θέματα επί του πρακτέου τώρα. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας με τον σκύλο σου, άφησέ τον να επεξεργαστεί και να μυρίσει το νέο περιβάλλον. Μην τον αρπάξεις και τρέχεις στις παραλίες κατευθείαν! Κάντε μια βόλτα τριγύρω να εγκλιματιστεί και να κάνεις τις ανάγκες του. (Μην ξεχάσεις να τις μαζεύεις. Πάντα και παντού!) Αν υπάρχει περίφραξη σωστή και είναι ασφαλές, άφησέ τον ελεύθερο να περιφερθεί και αξιοποίησε εσύ τον χρόνο αυτόν ώστε να του στήσεις το κέννελ του, (αν δεν τον εμπιστεύεσαι να τον αφήνεις ελεύθερο στο δωμάτιο) να τακτοποιήσεις τα μπολάκια φαγητού και νερού του καθώς και κάποιο αγαπημένο παιχνίδι του που έχεις πάρει μαζί. Αν μένετε σε ξενοδοχείο, να θυμάσαι ότι είτε τον πάρεις μαζί σου στην παραλία είτε τον αφήσεις στο δωμάτιο, θα πρέπει να τον έχεις απασχολημένο αλλά ήσυχο τις ώρες κοινής ησυχίας. Σεβόμαστε ότι έχουν έρθει και άλλοι για διακοπές και ξεκούραση. Στην παραλία φρόντισε να υπάρχει σκιά ώστε να μπορεί να κάτσει και ένα μπολάκι καθαρό νερό συνέχεια. Αν εσύ σκας στην παραλία φορώντας μαγιό, σκέψου πως θα ένιωθες αν φόραγες γούνα!​

Θα σου πω και κάτι σημαντικό:  η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κάνει κακό τόσο σε σένα όσο και στον σκύλο σου ο οποίος μπορεί να κινδυνέψει με θερμοπληξία.  Εξίσου υψηλός, αν όχι χειρότερος είναι και ο κίνδυνος μέσα στο αμάξι. Ούτε να σου περάσει απ το μυαλό να τον αφήσεις μέσα στο αμάξι. Και 5 λεπτά είναι αρκετά για να αποβούν μοιραία για το σκύλο σου μέσα σε ένα αμάξι-φούρνο, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος για να είμαι σωστή και επειδή κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση, οφείλω να σε ενημερώσω ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, οι σκύλοι μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα μόνο σε ερημικές παραλίες. Συνεπώς αν θες να πας για μπάνιο παρέα με τον σκύλο σου, ξέχνα την Ψαρού τον 15Αύγουστο. Υπάρχουν, ευτυχώς, πολλές ερημικές παραλίες στα περισσότερα νησιά της Ελλάδος. Εκεί είσαι ελεύθερος να κολυμπήσεις όσο θέλεις μαζί με τον σκύλο σου και δεν μπορεί κανείς να σου κάνει την παραμικρή παρατήρηση, εφόσον δεν ενοχλείς.

Σύντροφος, προστάτης, παιδί, αδερφός ή ακόμα και σχέση ζωής. Τα σκυλάκια δεν έχουν κερδίσει καθόλου τυχαία τον τίτλο του καλύτερου και πιο πιστού φίλου του ανθρώπου επιβεβαιώνοντας πως η ανιδιοτελής αγάπη δεν έχει όρια! Με ποιον άλλο θα μπορούσατε να μοιραστείτε τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές; Γιατί άλλωστε η σκυλίσια ζωή είναι αυτή που αναζητούμε και μεις στις καλοκαιρινές μας διακοπές...