Η κινεζική πόλη Wuhan (Ουχάν) απ' όπου ο κορονοϊός Covid-19 άρχισε την επέλασή του στον κόσμο, βρίσκεται πλέον επισήμως εκτός καραντίνας.
Ωστόσο τα κρούσματα του κορονοϊού αρχίζουν πάλι να αυξάνονται και στην πλειονότητά τους είναι εισαγόμενα.
Οι κινεζικές Αρχές είχαν βάλει το Wuhan σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου. Επί 76 ημέρες οι κάτοικοί του δεν επιτρεπόταν να βγουν από την πόλη ούτε και από τα σπίτια τους. Δεν επιτρεπόταν επίσης κανένας να μπει στην πόλη.
Αρχικά οι κάτοικοι μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, αλλά σύντομα απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία με τα πόδια. Σε κάποιες περιοχές τα νοικοκυριά κλήθηκαν να ορίσουν έναν ενήλικα, ο οποίος επιτρεπόταν να βγαίνει για να αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό επιτρεπόταν να γίνεται τουλάχιστον κάθε δύο μέρες και όχι καθημερινά. Σε άλλες περιοχές απαγορευόταν και αυτό: οι κάτοικοι ήταν υποχρεωμένοι να παραγγέλνουν τα τρόφιμα και να τους τα φέρνουν στο σπίτι.
Τα καταστήματα σε όλη την πόλη έκλεισαν. Τα μόνα που έμειναν ανοικτά ήταν όσο πουλούσαν τρόφιμα και φάρμακα. Η μετακίνηση κάθε είδους ΙΧ οχημάτων διεκόπη, εκτός κι αν είχαν κρατική άδεια για ειδικούς λόγους. Σταμάτησαν επίσης να κυκλοφορούν τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ήταν επίσης υποχρεωτικό να δηλώνονται στις υγειονομικές υπηρεσίες όσοι ανέβαζαν πυρετό. Σε κάποια φάση της καραντίνας, διετάχθη υποχρεωτικός έλεγχος όλων των κατοίκων στα σπίτια τους. Όποιος βρέθηκε με πυρετό, απομακρύνθηκε από την οικία του και μπήκε στην απομόνωση.
Ο κορονοϊός προκάλεσε στο Wuhan τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους στην Κίνα. Μόλυνε πάνω από 50.000 ανθρώπους και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.500. Ωστόσο η επιδημία σταδιακά καταλάγιασε. Τις τελευταίες 21 ημέρες καταγράφηκαν μόλις 3 κρούσματα σ' αυτή την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.
Έτσι, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 τα ξημερώματα άρθηκαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Τι σημαίνει άρση των μέτρων
Σχεδόν 55.000 άνθρωποι αναμένεται να φύγουν σήμερα από την πόλη με τραίνο. Ο κορωνοϊός είχε αποκλείσει σε αυτήν Κινέζους εργαζόμενους από άλλες επαρχίες της χώρας, οι οποίοι πλέον σπεύδουν να επιστρέψουν στα σπίτι τους.
Άλλοι 10.000 πολίτες έφυγαν αεροπορικώς με τις πρωινές πτήσεις (σ.σ. η διαφορά ώρας με το Wuhan είναι +5 ώρες). Ωστόσο δεν εκτελούνται πτήσεις με το Πεκίνο ούτε με διεθνείς προορισμούς.
Επιπλέον, οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μην φεύγουν από τη γειτονιά, την πόλη και την επαρχία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Είναι επίσης υποχρεωτικό να έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα μία εφαρμογή (app) που καταγράφει την υγεία τους και καθορίζει πόσο μακριά μπορούν να ταξιδεύσουν.
Όσοι εξ άλλου ταξιδέψουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, θα υποβληθούν σε δύο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Η Κίνα διατηρεί αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου όλων όσων μετακινούνται, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας. Η αναζωπύρωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, σύμφωνα με τις Αρχές:
Από τους ασυμπτωματικούς φορείς. Ο κορωνοϊός δεν αρρωσταίνει υποχρεωτικώς όσους μολύνει. Ακόμα όμως κι αν δεν έχουν συμπτώματα, οι φορείς του μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλα άτομα.
Από τους ταξιδιώτες που έρχονται από άλλες χώρους. Η Κίνα έχει απαγορεύσει τα περισσότερα διεθνή ταξίδια, αλλά όχι όλα.
Δεύτερο κύμα της επιδημίας
Οι ασυμπτωματικοί φορείς και τα εισαγόμενα κρούσματα πονοκεφαλιάζουν τις κινεζικές Αρχές. Τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός ανιχνεύεται σε ολοένα περισσότερα άτομα. Το τελευταίο 24ωρο, λ.χ., διπλασιάστηκαν τα εισαγόμενα κρούσματα και τετραπλασιάστηκαν οι ασυμπτωματικοί φορείς. Οι Αρχές φοβούνται ότι έχει αρχίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 62. Την Τρίτη 7 Απριλίου 2020, όμως, ήταν μόλις 32. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από την 25η Μαρτίου 2020. Τα 59 από τα 62 νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα.
Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 137 οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, έναντι 30 νέων περιστατικών που είχαν ανιχνευθεί μία ημέρα νωρίτερα. Οι 102 από τους ασυμπτωματικούς φορείς ήταν εισαγόμενα περιστατικά.
Οι άνθρωποι που μολύνει ο κορωνοϊός χωρίς να τους προκαλεί συμπτώματα δεν προσμετρώνται στα κρούσματά του. Προστίθενται μόνον όταν εκδηλώσουν συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα.
Συνολικά, 1.095 ασυμπτωματικοί φορείς βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση στην Κίνα. Οι 358 από αυτούς έφτασαν στην χώρα από το εξωτερικό.
Συνολικά, μέχρι την Τρίτη 7 Απριλίου το βράδυ ο κορονοϊός Covid-19 είχε νοσήσει 81.802 ανθρώπους στην Κίνα. Οι 3.333 από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.