Μ. Βρετανία: Γιατί βάζουν κίτρινες καρδιές στα παράθυρα;
Η συμβολική σημασία που συγκινεί

Έναν μοναδικό τρόπο βρήκαν για να τιμήσουν τους νεκρούς από κορονοϊό στην Βρετανία: Όσοι θρηνούν την απώλεια ενός δικού τους προσώπου, βάζουν μία κίτρινη καρδιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.
Μέχρι πρόσφατα, τα παράθυρα των κατοικιών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είχαν γεμίσει με ζωγραφιές με ουράνια τόξα, θέλοντας να τιμήσουν τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που έδινε την μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και να τονώσουν τον κόσμο.

Τώρα όμως, στα παράθυρα των σπιτιών στην Βρετανία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κίτρινες καρδιές.

Ο παππούς της Χάνα Γκόμπερτζ, Ντέιβιντ, ήταν αυτός που σκέφτηκε την ιδέα, όταν η σύζυγός του πέθανε από κορωνοϊό στις αρχές Μαϊου. Ο Ντέιβιντ ήθελε οι γείτονές του να συνειδητοποιήσουν τι περνούσε και έβαλε το «κίτρινο σύμβολο» στο παράθυρο του σπιτιού του, με την ελπίδα πως θα έδινε μια προσωπική ιστορία πίσω από τα καθημερινά στοιχεία των θανάτων από κορονοϊό, την ώρα μάλιστα που έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 34.000 άνθρωποι στην Βρετανία.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Χάνα Γκομπέρτζ, έγραψε: «Δυστυχώς η γιαγιά μας πέθανε αφότου κόλλησε κορωνοϊό. Συνομιλώντας με τον παππού μας το τηλέφωνο σήμερα το πρωί, μας είπε ότι ήθελε να καταλάβουν οι άνθρωποι , όχι μόνο τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει λόγω αυτού του ιού, αλλά και το πόσα άτομα έχουν επηρεαστεί λόγω της απώλειας ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου».

 

 

Κίτρινη καρδιά: Το σύμβολο που δείχνει την πραγματικότητα του θανάτου από κορονοϊό
Αποκάλυψε επίσης, ότι ο παππούς της ήθελε η κίτρινη καρδιά να γίνει ένα σύμβολο που θα έδειχνε «πώς η χώρα είναι γεμάτη με άτομα που έχουν χάσει κάποιον και έχουν επηρεαστεί από αυτή την πανδημία». Μια σελίδα στο Facebook που δημιουργήθηκε στις 10 Μαϊού για να αποτίσουν φόρο τιμής στα άτομα που πέθαναν από τον κορονοϊό, έχει ήδη 3.200 μέλη.

 

 

Ο Ντέιβιντ δήλωσε: «Παρόλο που κάθε μέρα στην τηλεόραση ακούμε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει, αυτοί είναι απλοί αριθμοί, που δεν σημαίνουν κάτι, αλλά αν κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον αγαπημένο έβαζε ένα κίτρινο σύμβολο στα παράθυρά του, στην πόρτα ή στο πεζοδρόμιο, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιούσαν την έκταση αυτής της προσωπικής και εθνικής τραγωδίας».

Δεκάδες οι ιστορίες όσων θρηνούν για τους αγαπημένους τους

Την ίδια ώρα, πολλές οικογένειες που θρηνούν για τους αγαπημένους τους που πέθαναν από κορονοϊό, έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους στην ομάδα του Facebook. Μιλώντας στο BBC για την ομάδα, η Χάνα πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να κοιτάζεις όλες αυτές τις φωτογραφίες και τις ιστορίες, γιατί ταράζεσαι που ακούς τι περνούν και άλλες οικογένειες. Και κάνει τα νούμερα να δείχνουν πιο πραγματικά, γιατί όταν είναι απλά μια στατιστική, μπορεί να το προσπεράσεις».

 

 

 

Μία εξ αυτών που θρηνούν την απώλεια δικού τους ανθρώπου είναι η Σίαν Ντι Μάρκο, που αποκάλυψε πως έχασε τον πατέρα της στις 28 Απριλίου, μία ημέρα μετά τα 62α γενέθλιά του. Όπως έγραψε: «Ήταν καλά στην υγεία του και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Ως οικογένεια είμαστε ακόμη σοκαρισμένοι που έφυγε, εγώ, η μητέρα μου και η αδερφή μου καταφέραμε να περάσουμε μαζί του τις τελευταίες του στιγμές, αγωνιζόταν σκληρά για 2 εβδομάδες, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες ήταν σε αναπνευστήρα. Η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια».

Μια άλλη, η Λίβι Φρούχμαν, έχασε την μητέρα της, 60 ετών, στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Μπερνμάουθ στις 10 Απριλίου. Όπως έγραψε: «Διαγνώστηκε με οξεία μυελογενής λευχαιμία πέρυσι και αφού έδωσε την μάχη της, επέστρεψε και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Ευτυχώς, μπόρεσα να την δω για να την αποχαιρετίσω μαζί με την αδερφή μου μέσω FaceTime, καθώς ζει στην Αυστρία και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Βρετανία. Η μαμά μου ήταν μια απίστευτα γενναία γυναίκα.