Δεν φαντάζεστε ποια είναι τα πιο βρώμια σημεία

Κανονίζετε τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ την ώρα που κάνετε την κράτηση στο υπερλούξ ξενοδοχείο τι μέλλει γενέσθαι.

Καλώς ή κακώς σας αρέσει να κάνετε κράτηση σε πολυτελή ή έστω αρκετά καλά δωμάτια προκειμένου να απολαύσετε το διάστημα των διακοπών σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί είναι πως ξοδεύετε μια περιουσία για το τίποτα επί της ουσίας.

Κι αυτό γιατί επιλέγετε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να μείνετε σε ένα δωμάτιο γεμάτο χιλιάδες μικρόβια.

Δεν αποτελεί είδηση πως οι προηγούμενοι επισκέπτες αφήνουν πίσω τους μικρόβια, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε πού βρίσκονται αυτά τα μικρόβια.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου καλείται να καθαρίσει περίπου 14-16 δωμάτια ανά βάρδια και συνήθως, δεν αφιερώνει και πάρα πολύ χρόνο για να τα κάνει όλα εξονυχιστικά. Αλλάζει τα κλινοσκεπάσματα, ξεσκονίζει λίγο κι αυτό απαιτεί περίπου 30 λεπτά ανά μέσο όρο.

Βέβαια,τα μικρόβια που θα βρείτε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μπορεί να μην είναι επικίνδυνα, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να παίρνετε προφυλάξεις και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Ακολουθούν τα πέντε σημεία με τα περισσότερα μικρόβια στο δωμάτιό σας:

1. Το τηλεχειριστήριο

 

 

Εκατοντάδες χέρια έχουν αγγίξει τη συσκευή και πιθανότατα δεν είναι ψηλά στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να καθαριστούν.

Αυτό επιβεβαιώνει και μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, το Πανεπιστήμιο Purdue και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μαζί με την τουαλέτα και το νιπτήρα μπάνιο, το τηλεκοντρόλ περιείχε «υψηλά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης».

2. Το πάπλωμα

 

 

Το προσωπικό συνήθως αλλάζει τα σεντόνια μεταξύ διαφορετικών ενοίκων των δωματίων, αλλά πολλές φορές οι νέοι επισκέπτες καταφθάνουν με τόσο γρήγορο ρυθμό που το πλύσιμο των παπλωμάτων δεν είναι τόσο εύκολο. Καθώς κοιμόμαστε, απελευθερώνουμε έλαια σώματος και ρίχνουμε νιφάδες της επιδερμίδας μας, οι οποίες μεταφέρονται στα σκεπάσματα μαζί με τα βακτήρια που ενδεχομένως μεταφέρουμε.

Αν θέλετε να μείνετε μακριά από τα μικρόβια στο κρεβάτι, το να βγάλετε το πάπλωμα είναι μια καλή αρχή. Το χαλί μπορεί επίσης να είναι γεμάτο με μικρόβια, γι’ αυτό καλό είναι να πάρετε μαζί σας παντόφλες.

3. Τα ποτήρια

 

Πολλά ξενοδοχεία περιλαμβάνουν πλαστικά ποτήρια για τους ενοίκους τους. Αν στο δωμάτιό σας όμως βρείτε γυάλινα ποτήρια, καλό θα είναι να τα σκουπίσετε πριν πιείτε από αυτά – ειδικά από αυτά που βρίσκονται στο μπάνιο.

4. Οι διακόπτες φωτός

Η ίδια ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τα βακτήρια στα τηλεχειριστήρια βρήκε επίσης μια μεγάλη βακτηριακή μόλυνση στους διακόπτες για το φως δίπλα στα κρεβάτια των ξενοδοχείων, αλλά και σε αυτούς στο μπάνιο, λόγω των πολλών χεριών που τα αγγίζουν.

5. Τα υλικά καθαρισμού

 

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χιούστον διαπίστωσε πως εκτός από τα τηλεχειριστήρια, τους διακόπτες και τις τουαλέτες, τα καροτσάκια καθαρισμού προσφέρουν πολλά βακτήρια.

Οι βρώμικες σφουγγαρίστρες, τα σφουγγάρια και οι πετσέτες μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά των βακτηρίων από δωμάτιο σε δωμάτιο, οπότε ίσως και να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα απολυμαντικά μαντηλάκια που έχετε μαζί σας.