Πρωτομαγιά 2023: Που θα ταξιδέψουν οι Έλληνες;
Οι προορισμοί που φιγουράρουν στην πρώτη λίστα

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η ζήτηση που καταγράφουν από τους Έλληνες τα τουριστικά γραφεία για διακοπές κατά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με βοηθητικό παράγοντα την πρόσφατη πασχαλινή περίοδο όπου η ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων βρέθηκε αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, οι κρατήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών για την Πρωτομαγιά έχουν ανακάμψει περίπου στο 80% των προπανδημικών επιπέδων, με τα τουριστικά γραφεία να παρατηρούν ότι η ζήτηση περιστρέφεται γύρω από προορισμούς του εσωτερικού που επιλέχθηκαν και το Πάσχα. Αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης παρατηρείται και στα ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού. 

Πρωταγωνιστές τα Ιόνια νησιά 

Ειδικότερα, τα Ιόνια νησιά πρωταγωνιστούν, σε επίπεδο ζήτησης, ενώ δημοφιλείς προορισμοί είναι, μεταξύ άλλων, το Ναύπλιο, η Καστοριά, το Πόρτο Χέλι, η Πάτμος, η Κρήτη, τα Κύθηρα, ταΛουτρά Πόζαρ, η Μονεμβασιά και τα Μετέωρα. Σημειώνεται ότι λόγω της νέας δυνατότητας εξ’ αποστάσεως εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις αλλά και της ημερολογιακής εγγύτητας του Πάσχα με την Πρωτομαγιά αυτή τη χρονιά, μερίδα Ελλήνων ταξιδιωτών που επέλεξαν προορισμούς εσωτερικού για το Πάσχα θα παραμείνουν σε αυτούς και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας για το 2022 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση πέρυσι αυξήθηκε κατά 96 % αγγίζοντας τα 30 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 15,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 81,5% και αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 133,1%. Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες της ΕΕ‑27, με ποσοστό συμμετοχής 56,9%, και οι χώρες εκτός της ΕΕ‑27, με ποσοστό 36,3%.

Το 2022, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ‑27 αυξήθηκε κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο κατά 57,2% της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 11,57 εκατ. ταξιδιώτες, καθώς και από τις χώρες της ΕΕ‑27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 96,4%, η οποία διαμορφώθηκε σε 5,42 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ‑27 παρουσίασε αύξηση κατά 136,6% και διαμορφώθηκε σε 10,84 εκατ. ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2022 διαμορφώθηκαν στα 17,68 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 68,3% σε σύγκριση με το 2021. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο κατά 47,2% των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ‑27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 10 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 56,6% του συνόλου των εισπράξεων, καθώς και στην αύξηση κατά 105,4% των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ‑27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ.