Σε αυτή την πόλη γυρίζει το Χόλιγουντ τις ταινίες του
Η γραφική ευρωπαϊκή πόλη

Μπορεί το Γκέρλιτς να μην είναι η πιο γνωστή πόλη της Γερμανίας αλλά είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. 

Η πόλη αυτή των 56.000 κατοίκων που μοιράζεται ανάμεσα στη Γερμανία και στην Πολωνία βραβεύτηκε ως η καλύτερη  τοποθεσία για κινηματογράφηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτροπής Κινηματογράφου (EuFCN), κερδίζοντας ακόμη και τοποθεσίες διάσημες.

Διάσημο για τα περισσότερα από 3.500 ιστορικά μνημεία του, από την Αναγέννηση μέχρι και την Αρτ Νουβό, το Γκέρλιτς λατρεύτηκε από σκηνοθέτες και παραγωγούς του Χόλιγουντ που το έκαναν σκηνικό των ταινιών τους.

Δεν είναι τυχαίο και το προσωνύμιο... «Γκέρλιγουντ», που του έχουν κολλήσει.

 

Γκέρλιτς

 

Αυτό που λατρεύουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί είναι ότι οι κάτοικοί του δεν τρελαίνονται στην ιδέα ότι στην πόλη τους βρίσκονται χολιγουντιανοί σταρ, δεν υπάρχει περίπτωση την ώρα τον γυρισμάτων να υπάρχουν ενοχλήσεις από περαστικούς ή ακόμη να συγκεντρώνονται πλήθη λόγω ακριβώς των γυρισμάτων και δεν υπάρχει περίπτωση οι σταρ να ακολουθούνται από φαν που τρελαίνονται για ένα αυτόγραφό τους, για μια selfie και τους καταδιώκουν. 

Αντιθέτως οι κάτοικοι του Γκέρλιτς είναι πολύ κουλ με το γεγονός ότι συνεχώς ανάμεσά τους κυκλοφορούν χολιγουντιανοί σταρ οι οποίοι κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά ή να τρώνε σε κάποιο εστιατόριο σαν να  μην συμβαίνει τίποτα. 

 

Οι λόγοι πολλοί, πέρα από τους προφανείς, δηλαδή τη γραφικότητα της πόλης, την υπέροχη παλιά πόλη, τη φύση γύρω από αυτήν. Κυρίως αυτό που λατρεύουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί είναι ότι οι κάτοικοί του δεν τρελαίνονται στην ιδέα ότι στην πόλη το

Στο Γκέρλιτς έχουν γυριστεί «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με τον Τσάκι Τσαν, το «The Reader», το «Stolz der Nationen», το «Inglourious Basterds» του Ταραντίνο και φυσικά το «Grand Budapest Hotel». 

Χάρη στο Grand Budapest Hotel το παλιό Mall του Γκέρλιτς, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί για λίγο, πήρε ξανά ζωή και έγινε... Grand Budapest Hotel. 

Μάλιστα, μετά την ταινία βρέθηκε επενδυτής και πρόκειται να ανοίξει ξανά ως εμπορικό κέντρο το επόμενο διάστημα. 

 

Γκέρλιτς

 

Το Γκέρλιτς είναι όμως γνωστό στην Ελλάδα λόγω της ιστορίας των 7.000 στρατιωτών και αξιωματικών του Δ' Σώματος Στρατού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες το 1916 στην περιοχή, όπου παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι φιλοξενούμενοι».

Υποψήφιες για το φετινό βραβείο ήταν άλλες 10 τοποθεσίες, όπως περιοχές στην Ισπανία και στην Κροατία όπου γυρίστηκαν επεισόδια του Game of Thrones.

 

 

 

Το Γκέρλιτς είναι όμως γνωστό στην Ελλάδα λόγω της ιστορίας των 7.000 στρατιωτών και αξιωματικών του Δ' Σώματος Στρατού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες το 1916 στην περιοχή, όπου παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι φιλοξενούμενοι»

 

Γκέρλιτς

 

Γκέρλιτς

 

Γκέρλιτς

 

Γκέρλιτς

 

Γκέρλιτς